Image default

Már Záhony körül kóborol a hazánkba tévedt jávorszarvas

Már Záhony körül kóborol a hazánkba tévedt jávorszarvas! Mint arról beszámoltunk, szeptember végén egy jávorszarvas tűnt fel a Borsod vármegyei Pácinban.

Most egy újabb felvétel készült, itt már pontosan kivehető, hogy a kora reggeli órákban Kisvárdáról Záhony felé tartott az állat. A videót Avacz Róbert készítette október 11-én kora reggel – írta az Agrojager. A férfi betegszállítóként dolgozik, gyerekeket vitt éppen munkatársával, amikor megpillantották az állatot Záhony és Zsurk között.

Először azt hitték, lovat látnak, csak később tudatosodott bennük, hogy a jávorszarvas megy előttük.

Mint írták, 2023. október 11-én, a betegszállítóként dolgozó Avacz Róbert, Kisvárdáról Záhony felé tartott a kora reggeli órákban. A Mándoki Gyermekotthon kis betegeit vitte haza munkatársával Bodó Regő Szabolccsal.  A kisebb forgalom miatt a  négyes főút mellett párhuzamosan futó úton haladtak. Amikor már Záhony és Zsurk között voltak, egyre jobban világosodott, de a félhomály miatt még nem lehetett jól látni.

„Ekkor Robi az út mellett mintha egy alakot pillantott volna meg. A rutinos pilóta azonnal lassított. Ahogy közelebb értek, azt hitte, hogy egy elszabadult lovat lát maga előtt. A gyerekek miatt fokozott óvatosságal látja el a munkáját és ekkor szinte már állóra fékezett, mert nem tudta mi fog történni. Az autó megállt és ekkor látták, hogy egy fiatal jávorszarvasbika van előttük. A vad szinte átlépte az árkot, visszanézett. Rövid másodpercekig figyelték egymást. A bika előtt azonban egy kerítés húzódott, amit vagy nem akart átugrani, vagy nem volt kedve hozzá. Így meggondolta magát és visszatért az útra. Ekkor Bodó Regő Szabolcs azonnal elővette a telefonját és elkezdte videózni a nagytestű, körülbelül 300 kilogrammos szarvast.” – írták.

 

 

A körforgalmat elhagyva, a jávorszarvas Zsurk felé fordult. Előttük szaladt az úton. Annak ellenére, hogy lehúzódva lassan mentek, egy autó “megelőzte” őket és a jávorbikát is. Vélhetően nem voltak tisztában a veszélyekkel. Éves szinten Skandináviában súlyos közlekedési baleseteket okoznak a jávorszarvasok – hívta fel a figyelmet a portál. Norvégiában éppen emiatt, aki megteheti, magas hasmagasságú terepjárót vásárol, mert ha ütközés történik, a vad a motorháztetőre vágódik, és nem az utastérbe.

Valószínűleg Ukrajna felé elhagyta Magyarországot

A jávorszarvas egy darabig előttük maradt, majd egy napraforgó tarlóra váltott át és lassan eltűnt. Vélhetően ugyanazt az egyedet sikerült levideózni, amit szeptember végén láttak a Bodrogközben. Mivel az ukrán határ a megfigyelés helyétől alig pár száz méterre helyezkedik el és azon a szakaszon a Tisza az államhatár, a bika valószínűleg elhagyta Magyarország területét – zárta beszámolóját Avacz Róbert.

(Forrás: Agrojager)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tíz hónapos jávorszarvasok érkeztek hazánkba

Marci

Észak-Lengyelországból indulhatott el az a jávorszarvas, amelyik most a Bodrogközben bukkant fel – videóval

magyarallatvedo

A jávorszarvasok csoportosan biztonságos helyre vonulnak a vadászati szezon kezdetekor

Marci