Image default

Kilőheti a szarvasokat a brit farmer, hogy oroszlánjait etethesse

Kilőheti a szarvasokat a brit farmer, hogy oroszlánjait etethesse – közölte a BBC. A férfinek két afrikai oroszlánja van és most törvényes engedélyt kapott arra, hogy szarvasokra vadászhasson.

Andy Johnson, a cambridgeshire-i Huntingdonban található Johnsons of Old Hurst nevű vállalkozást üzemeltetni. A gazdabolt, hentesüzlet, étterem és állatkertként működő intézménybe nemrégiben szerzett be egy hím és egy nőstény oroszlánt is. De nemcsak oroszlánokat tart a speciális farmon Johnson, vannak nála krokodilok, arák, szurikáták és pumák is.

A férfi rendelkezik lőfegyvertartási engedéllyel ezért az illetékes hatóságok engedélyezték számára, hogy a térség szarvasaira vadászhasson állatainak etetése, és hentesüzlete ellátása érdekében. Elmondása szerint a területen amúgy is szükséges a szarvaspopulációk ritkítása, mivel természetes ragadozóik nincsenek ezeknek az állatoknak a környéken.

Johnson azt nyilatkozta, hogy oroszlánjait többnyire azzal a szarvashússal eteti, amelyet a hentesüzletében nem tud eladni, emellett más közeli gazdák is küldenek neki szarvashúst, valamint esetenként elütött állatokat is ad a nagymacskáknak.

A farmer szerint a problémát az jelenti, hogy

„nincsenek természetes ragadozók az Egyesült Királyságban”.

Kiemelte, hogy: „Csak tavaly a Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium adatai szerint 4,5 millió font kárt okoztak a termésben a szarvasok”.

„Ezek az állatok invazív fajként érkeztek ide, majd kiirtották az őshonos állatainkat.”

– fogalmazott kritikusan a farmer.

A Natural England szerint az Egyesült Királyság szarvasállománya több mint kétmillióra nőtt, ami „környezeti károkat és károkat okoz az új és meglévő erdőkben”.

A vadvédelmi csoportok ugyanakkor azt javasolják, hogy a ragadozók visszatelepítésével a szarvasok számát ellenőrzés alá lehetne vonni.

Nemcsak a szarvasok, a mókusok is gondot okoznak Angliában

Kevesen tudják, hogy az aranyos, fürge kis szőrcsomónak tűnő szürkemókus (keleti szürkemókus) invazív faj és rengeteg gondot okoz az Egyesült Királyságban. Az 1870-es években a tengerentúlról betelepített állat komoly károkért felel az erdészetben és veszélyezteti a fajgazdagságot is.

A kormányzati szervek most azt tervezik, hogy egy szájon át bejuttatott fogamzásgátló segítségével szorítják vissza az állományokat. A drasztikus lépésre azért is van szükség, mert a szürkemókus teljesen kiszorítja a vörösbundás európai mókust. Jelenleg mintegy 2,7 millió szürkemókus él Nagy-Britanniában, miközben az utóbbiak mindössze 140 ezer egyedet számlálnak.

Az előzetes kísérletekben speciális etetődobozokat helyzetek ki Anglia és Wales északi erdejeibe, amelyekhez más állatok nem férhettek hozzá. A szürkemókus populációk 70%-a használatba vette ezeket az etetőket. A kísérletekben még nem használták a fogamzásgátlót, de a jelentések szerint az egyaránt hatásos lenne a hím és nőstény egyedeken. A szert mogyorókrémbe tervezik majd rejteni. A szürkemókusok a vörös rokonaikkal versengenek a táplálékért, ugyanakkor terjesztői is a mókushimlő vírusának. Ugyan a szürkék nem betegednek meg, az európai mókusokat súlyosan érinti a fertőzés, szinte mindig halállal végződik.  A szürkemókusok nagy egyedsűrűsége a fiatal fák egészségét és túlélést is veszélyezteti, mivel a csemeték gyengülnek a mókusok kérget hántó tevékenységének következtében. A törzsön keletkezett sérülések utat nyitnak más kórokozóknak, kártevőknek is.

(Forrás: BBC, Fotók: JOHN DEVINE/BBC)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Mezopotámiai dámvad született Szegeden

magyarallatvedo

Gyönyörűek a nyíregyházi oroszlánkölykök (képgaléria)

magyarallatvedo

Sokkoló képeken mutatjuk az éheztetett, beteg oroszlánokat egy szudáni vadasparkból

magyarallatvedo