Image default

Van ahol szamarakkal akadályozzák az erdőtüzeket

Balul sült el a tűzmegelőzési projekt, tíz szamár elpusztult, ezért egy igazgató lemondásra kényszerült. A spanyol Valencia tartományi kormány természeti környezetért felelős főigazgatója, Benjamín Pérez a napokban lemondott, miután Castellónban elpusztult 10 szamár, amelyek egy állattűzoltó brigád tagjai voltak – írja a Magyar Mezőgazdaság a elpais.com információira hivatkozva.

A 10 elhunyt szamár 40 másik állattal együtt egy olyan projekt része volt, amelynek célja az erdőtüzek megelőzése volt. A koncepció szerint az állatok elhalt, száraz füvet és egyéb könnyen lángra kapó gallyakat, száraz leveleket legelnek, ezzel megelőzik az erdőtüzek kialakulását és terjedését.

Egy gazdálkodó kapott engedélyt arra, hogy 50 szamárral részt vehessen a valenciai hegyekben a tüzek kockázatának csökkentése érdekében kidolgozott erdőtisztítási programban. A castellóniai természeti park igazgatósága úgy vélte, hogy ez pozitív tapasztalat lehet, és augusztusban zöld utat adott a

Alig két hónap múlva, október elején érkeztek az első hírek a szamarak rossz fizikai állapotáról a regionális minisztériumba. Ekkor sürgették a gazdát, hogy távolítsa el őket és fejezze be a projektet.

Kiderült, hogy a gazda magára hagyta az állatokat, amelyek állandó stressznek voltak kitéve a vadállatok, kutyák támadásai miatt, és az állandó menekülés miatt nem tudtak rendesen táplálkozni.

Az elhullott állatokon komoly sérülések, harapásnyomok voltak. Emellett a szomszédos földek tulajdonosai is zaklatták a szamarakat az éjszakai zajok miatt. A túlélő állatokat október 9-én kihozták a nemzeti parkból, és jelenleg állatorvosi felügyelet alatt és gondozásában vannak.

Európa más részein jól működnek hasonló projektek hiszen az állatok eltávolítják az éghető növényzetet az erdőkből, és segítenek megelőzni az erdőtüzek kitörését, de „munka közben” nem hagyják magukra, állandóan figyelemmel kísérik őket.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Halálos tűz Kétújfalun: a kutya ugatására figyeltek fel

Viki

Önkéntesek mentik az erdőtüzek következtében elárvult állatokat Görögországban

Marci

24 liter kólával gyógyították egy szamár gyomorproblémáit

Erik