Image default

Van egy kis remény: talán mégis sikerül megmenteni a korábban szinte teljesen kipusztított új-zélandi madárfajt!

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Van egy kis remény: talán mégis sikerül megmenteni a korábban szinte teljesen kipusztított új-zélandi madárfajt! A takahe röpképtelen madár, melyet az emberi közbeavatkozásnak köszönhetően a múlt század közepéig teljesen kihaltnak hittek. 

Egyre nő az egyedszáma egy, korábban kihaltnak hitt madárfajnak Új-Zélandon – írja a Metro. A közelmúltban egy újabb párt engedtek szabadon egy ragadozóktól teljesen mentes területen.

A hároméves nőstény, Waitaa, illetve párja, a hatéves Bendigo a Zealandia nevű védett területen élő két társukhoz csatlakozott.

„Az állatok takahék, az Új-Zélandon honos, nagy testű, röpképtelen fajt 1948-as újrafelfedezéséig kihaltnak vélték.”

Waitaa és Bendigo egy ideig egy elzárt karámban fognak élni, csak pár nappal később engedik majd szabadon őket. Az állatok egy, az ország déli részén működő szaporítóközpontból érkeztek.

Waitaa és Bendigo repülővel érkezett az ország déli részén található tenyészközpontból.

Scott Langdale, a menhely önkéntese egy helyi kiadványnak elmondta, hogy ez „hihetetlenül izgalmas időszak”.

„2021-ben mindössze 440 példány élt a világon.”

A szaporításnak és a gondos védelemnek köszönhetően az egyedszám szép lassan nő.

Az új-zélandi faj egykor nagy számban volt jelen a Déli-szigeten, de a vadászat, a behurcolt ragadozók, valamint az élőhelyek pusztulása azonban katasztrofális hatást gyakorolt a populációra. Az újbóli felfedezést követően program indult a takahék megóvása érdekében.

 

A több mint 70 éve a takahé kihalásának megakadályozása érdekében hozott intézkedések között szerepelnek a veszélyeztetett fajok megőrzésének úttörő technikái, a fogságban történő tenyésztés, a szigetekre való áttelepítés és a vadonba való visszaengedés.

A takahé megjelenése

Az új-zélandi takahék évente egyszer fészkelnek, ilyenkor a tojók egy-két tojást raknak. A fiókák feketék, csőrük is fekete. Kikelésük után pár nappal elhagyják a fészket, de szüleik még hetekig táplálják őket. Az állatok a természetben 16-18 évig, a védett területen pedig 20-22 évig élhetnek.

A takahe a guvatfélék családjának legnagyobb termetű tagja, testhossza 63 centiméter. Erős vörös csőre és homlokpajzsa van. Tollazatára a kék, zöld és a barna szín a jellemző. Lába erős és vörös.

(Forrás: Metro, Fotó:visitzealandia.com)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ellepték a sárga billegetők a Kis-Sárrétet

Marci

Elképesztően aranyosak a Balaton közelében cseperedő rétisas fiókák – VIDEÓ

Marci

Elpusztították a Festetics-kastély teljes madárállományát

Marci