Image default

Vari ikrek születtek Nyíregyházán!

Vari ikrek születtek Nyíregyházán! A természetben kipusztulás szélére került ez a faj is, ezért is fontos a szaporításuk!

Ritka, kipusztulás szélén álló állatok, fehér-fekete  varik (Varecia variegata) születtek a Nyíregyházi Állatparkban – osztotta meg az intézmény az örömhírt.

Mint írják, a Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken. Ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket a komoly zoológiai tudással rendelkező állatkertek.

A Nyíregyházi Állatpark tenyész egyedei 3 éve élnek együtt és az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek. A 17 éves anyaállat a lengyel Wroclaw Állatkertből, míg a 21 éves hím az észak-olaszországi Parco Natura Vivo-ból érkezett a faj koordinátorának ajánlásával és ez már a tavalyi szaporulat után a második almuk.

A többi makifajtól eltérően, a vari saját maga építette fészekben-100 napnyi vemhesség után- hozza világra fejletlen utódait. Megjegyzik, hogy az anya az utódokat nem a testén hordozza, hanem a szájában cipeli és egy védett fészekben, vagy odúban neveli őket. Így a kölykök ez idáig nem lehetett megtekinteni.

Most azonban, hogy az utódok 2 hónaposak lettek, egyre többen tartózkodnak a kifutóban és a látogatók is megleshetik őket.

A kis állatok még főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is. A fekete-fehér vari (Varecia variegata) a legnagyobb makifaj.

A kontrasztos fekete -fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük leginkább  messzire elhallatszik.

Különleges (vari) nevüket a bennszülöttek adták az állatoknak: napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

(Forrás: Nyíregyházi Állatpark)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ritka, végveszélyben lévő állatok születtek az Állatparkban – videóval

magyarallatvedo

A kihalás szélén álló varik születtek a Nyíregyházi Állatkertben

Erik

Napimádó makik sütkéreznek Nyíregyházán

Erik