Image default

Harminc év után újra különleges, hófehér bölényborjú született a Yellowstone-ban!

Harminc év után újra különleges, hófehér bölényborjú született a Yellowstone-ban! Legutóbb 1994-ben, azelőtt pedig 1933-ban jött világra ilyen egyed.

Ritka fehér bölényborjú született június 4-én az amerikai Yellowstone Parkban, a Lamar-völgyben, írja az AP News forrásaira hivatkozva a Telex.

Mint megemlítik, a bölényborjú születése azért különleges, mert a lakota indián törzsszövetség egyik ősi jóslatát teljesítette be, szerintük ez arra utal, hogy jobb idők közelegnek. A jóslat tartalmaz egy olyan színezetet is, ami szerint fokozottan ügyelnünk kell a Föld állatvilágának megóvására.

A borjú születése egyszerre áldás és figyelmeztetés. Többet kell tennünk!” – mondta a lakoták törzsfőnöke. Az indián vezető azt is megosztotta, hogy a lakoták számára egy ilyen különleges kinézetű borjú születése egyenértékű Jézus Krisztus második eljövetelével – írta a Telex.

A fehér bölény születése valóban unikális, ugyanis a feljegyzések szerint legutóbb 1994-ben, azelőtt pedig 1933-ban jött világra ilyen egyed.

A Nyíregyházi Állatparkban is örülhettünk egy amerikai bölényborjú születésének nemrég! 

A nyári időszakban szinte minden héten kopogtat a gólya valamelyik kifutónkban – osztotta meg örömmel közösségi oldalán a Nyíregyházi Állatpark. 

Amerikai bölény borjúnkat már megleshetitetek az Észak-Amerika régiót bemutató kifutórendszerben – írták boldogan.Az amerikai bölény egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek – jegyezték meg.

A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk 50 ezer állatra tehető, s ezzel-úgy tűnik- biztosítva van a faj fennmaradása.

Tavaly év végén egy tündéri európai bölény kisfiú született a Miskolci Állatkertben

Október közepén megszületett az idei második bölényborjú – közölte Facebook oldalán az Állatkert. A kis bika születését követően gyorsan lábra állt, és elkezdte fogyasztani az éltető anyatejet. Gyorsan beilleszkedett a csordába, rendszeresen megfigyelhető anyja mellett, illetve gyakran együtt pihen a három hónapos nővérével – írták akkor.

A borjú világrajövetelét követően nem sokkal azonban távozók is voltak a csapatban. A tavaly született két bölényük ugyanis november elején útra kelt. Mi is beszámoltunk róla, hogy új otthonuk a Târgu Mureș Zoo/ Marosvásárhelyi Állatkert, ahol egy leendő új csorda alapját képezik, hiszen a régebb óta ott élő bika mellé érkeztek egy harmadik tehén társaságában.

Ahogyan mi is megírtuk a most született bölény kisfiú testvére, még augusztusban látta meg a napvilágot. Az immár négy hónapos borjú egészséges és jól fejlődik. Anyja gondosan óvja, de szerencsére a csapat többi tagja könnyen befogadta az új jövevényt.

Európa legnagyobb termetű szárazföldi állata, az európai bölény (Bison bonasus) az állatkertek fajmegőrzési törekvéseinek egyik ikonikus példája. A 20. század elején egyetlen vadon élő európai egyed sem maradt már a természetben, kizárólag néhány európai állatkertben maradt fenn egy maroknyi állományuk. Így az európai bölény volt az első faj, melynek állatkertekben élő egyedeit törzskönyvben rögzítették, és megkezdődött a tervszerű tenyésztésük. A megmentésükre létrejött Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alakult meg. A hatékony munka eredményeképpen ma már újra több ezer európai bölény él szabadon, és több száz az állatkertekben.

A mintegy 9 hónapos vemhesség után világra jött kis hím bölény felnőtt korára akár 1000 kg testsúlyú is lehet, ivarérettségét pedig 3-4 éves korára éri el.

(Forrás: Telex, Fotó: Erin Braaten, Nyíregyházi Állatpark, Miskolci Állatkert,Dancing Aspens Photography)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Világra jött az idei első bölényborjú – VIDEÓ

Marci

Állatkertekben élő európai bölényeket telepítettek vissza a bulgáriai vadonba

magyarallatvedo

Gyorsan új barátokra találtak a vadonba érkező bölényborjak

magyarallatvedo