Image default

Már izgatottan várják a tőkés réce fiókák kikelését a Veszprémi Állatkertben!

Már izgatottan várják a tőkés réce fiókák kikelését a Veszprémi Állatkertben!

A tőkés récék költési időszaka február és június közé esik – írja a Veszprémi Állatkert Facebook oldalán. A nőstény egyed fészkét a növényzet takarásában a talajra, vagy természetes odvakba rakja.

Kikelésük után utódait rögtön a vízhez vezeti, és a picik annyira bátrak, hogy nem is térnek vissza a fészekhez – jegyezte meg az Állatkert.

Pihe-puha tollas kis tőkés récék bújtak ki a tojásból a nemzeti parkunkban!

Néhány napja számoltunk be róla, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkba is megérkeztek az első récefiókák.

Nem csak a természetben, de néhány napja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának taván is kikeltek az első récefiókák, akik minden évben kedves színfoltjai a park látnivalóinak – írja honlapján a Nemzeti Park.

Mint megjegyzik, idén is több helyen kotlanak a tó környezetében tőkés récék és nyári ludak is. A fészkelés megkönnyítésére, a tó környezetében, a rejtőzködést segítő nádkúpok, a kisebb testű, odúban költő réce fajok részére pedig mesterséges fészekodúk kerültek kialakításra.

A TŐKÉS RÉCÉK AKÁR 20-25 TOJÁST IS RAKNAK.

Az első réce párok már büszkén vezetik aprócska fiókáikat, akik a kikelést követően fészekhagyók és önálló táplálkozásra képesek. Bár a szárazföldön még esetlenül totyognak, a vízben már könnyedén követik szüleiket, akik vehemensen védelmezik őket minden veszélytől.

A kiskacsák alapszíne zöldessárga, hátuk, fejük teteje fekete, anyjukhoz hasonlóan szemcsíkot viselnek, csőrük és lábuk lilásfekete. Ez a színezet remekül elrejti őket a parti iszapos talajon, nádasban, vízinövények kusza, árnyékos sűrűjében.

Megjegyzik továbbá, hogy pehelytollazatukat körülbelül két hétig tartják meg, majd fokozatosan kinő felnőttkori tollruhájuk.

A tőkés réce

Az európamadarai.hu oldal a tőkés récét vagy vadkacsát (Anas platyrhynchos) a madarak osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó fajaként jellemzi. A tőkés réce testhossza 50-65 centiméter, szárnyfesztávolsága 81-98 centiméter, testtömege 750-1450 gramm. A tojó mintegy negyedével kisebb méretű és könnyebb tömegű, mint a hím.

A TŐKÉS RÉCE EURÓPÁBAN, ÁZSIA ÉS ÉSZAK-AMERIKA JELENTŐS RÉSZÉN ELTERJEDT, A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN Ő A LEGGYAKORIBB RÉCEFAJ.

Kóborló egyedei sokfelé eljutnak, így Afrikába, Közép- és Dél-Amerikába is. Az ember is segítette elterjedési területe megnövelését, mivel betelepítették az Egyesült Államok keleti részébe, a Bermuda-szigetekre, Ausztrália, Új-Zéland és Új-Kaledónia területére is. Onnan a faj sokfelé eljutott kóborlásai során, így pl. a Csendes-óceán sok szigetén is észlelték már. Betelepítették a Francia déli területek több szigetére, így a Kerguelen-szigetekre, továbbá a Falkland-szigetekre és a Macquarie-szigetre is.

A tőkés réce az ivarérettséget egyéves korában éri el. Fészkelőhelyben nem válogatós, földre rakja növényi részekből és pehelytollakból készített fészkét. Sokszor már március elején elkezdi rakni 9-13 tojásból álló fészekalját, melyen 22-28 napig kotlik. A tojások zöldes színűek.

A tőkés réce tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt. Nem tud teljesen a víz alá bukni, ezért a madár hátsó része kiemelkedik a vízből, tótágast áll. Az állomány egy része áttelel, másik része vonuló. Vadászható faj. A legidősebb ismert tőkés réce 29 évet élt.

(Forrás: Veszprémi Állatkert/Körös-Maros Nemzeti Park, Fotók:  Balint Kovacs Photography/Urbancsok Éva)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kerekesszékesek látogathattak el a Veszprémi Állatkertbe

Erik

A szülészetre besétált a kacsa, majd kiköltötte 10 tojását – VIDEÓ

Marci

A Tűzoltók napja alkalmából köszönte meg a Veszprémi Állatkert a lánglovagok önzetlen munkáját!

Erik