Image default

Peking nem enyhült: végleg hazavitte Kínába a három amerikai óriáspandát

Peking nem enyhült: végleg hazavitte Kínába a három amerikai óriáspandát. Szerdán hagyta el a washingtoni állatkertet az a három óriáspanda, amely a kínai kormánnyal kötött megállapodás alapján élt évtizedekig az amerikai fővárosban.

Amerikai tartózkodásuk eredetileg december 7-én ért volna véget, miután a program meghosszabbításáról szóló tárgyalások kudarcba fulladtak, elutazásukat azonban néhány héttel korábbra hoztá – írta a Hirado.

Annalisa Meyer, a washingtoni állatkert szóvivője elmondta, az elmúlt 51 év sikere után arra törekszenek, hogy az állatkert újra fogadhasson pandákat, és ennek érdekében új program megindításáról fognak egyeztetést kezdeményezni a kínai hatóságokkal.

Az óriáspandák népszerű látványosságai voltak a washingtoni állatkertnek. A még Kínában született Mej Hsziang és Tien Tien 2000-ben érkezett az Egyesült Államokba. Születésnapjukat rendszeresen lelkesen ünnepelték az állatkert látogatói, és különösen nagy örömöt okozott, amikor 2020 augusztusában, a koronavírus-járvány közepén kicsinyük született.

Távozásuk után az Egyesült Államokban már csak az atlantai állatkertben lehet pandákkal találkozni.

A San Diegó-i állatkert 2019-ben adta vissza Kínának a pandáit, Memphisből pedig az év elején szállították haza az utolsó példányt.

Jelenleg a világ 19 országában él összesen 65 óriáspanda a kínai kormánnyal kötött „együttműködési kutatóprogram” keretében, amelynek célja a veszélyeztetett állatfaj fokozott védelme. A programban részt vevő állatok idős korukban, külföldön született utódjaik pedig 3-4 éves koruk körül térnek haza Kínába.

Kína bekeményített, az összes amerikai pandát hazarendeli

Így több mint 50 év után a pandák eltűnnek az amerikai állatkertekből – számoltunk be a hírről korábban. Bár mindkét fél tagadja, hogy a politika játszana szerepet, Kína már régóta használja a „pandadiplomáciát” a kegyek elnyerésére, a barátok jutalmazására és az ellenfelek megbüntetésére – írta a Portfolio.
Kérdés, mennyi köze van Amerika utolsó pandáinak elvesztésének ahhoz, hogy az USA és Kína közötti kapcsolatok történelmi mélyponton vannak? Pedig anno az Egyesült Államok kapta meg az első pandákat, miután Richard Nixon elnök 1972-ben normalizálta a kapcsolatokat, és sok más nemzet követte őket.

A pandák teljes felügyeletét sehol sem kapják meg a világban

Természetesen rengeteg nem politikai oka is van annak, hogy a pandákat most hívják „haza”.  Az egyik magyarázat, hogy az amerikai állatkerteket elhagyó pandák mind elérik azt a kort, amikor már amúgy is hazamennének. Néhány panda távozását a Covid-19 világjárvány késleltette, ami a kínai kölcsönzési rendszert is lelassította. A cikk kitér arra is, hogy:

AZ ÁLLATKERTEK SEHOL A VILÁGBAN NEM KAPJÁK MEG A PANDÁK TELJES FELÜGYELETÉT, EHELYETT BÉRLIK ŐKET.

Szerződést is kötnek az állatokra, így évente több százezer dollár bérlrti díjat kap Kína.

(Forrás: Hirado/Bloomberg/Portfolio, Fotók: Smithsonian’s National Zoo)

Magyar Állatvédelem

 

 

KAPCSOLÓDÓ

Kína egy tibeti szent folyóra építené a világ legnagyobb vízerőművét

magyarallatvedo

Több mint ötezer elpusztult állatot találtak a horror-raktárban

magyarallatvedo

Rendőrök ajándékozták meg az állatkerti vörös pandákat

Viki