Image default

Virágzik a Tisza-tó is!

Virágzik a Tisza-tó is! Elkezdődött az egyik legkülönlegesebb és legcsodálatosabb természeti jelenség  a Tisza-tavon is!

A Tisza-tó térségében is elkezdődött a tiszavirágzás. Az öblítőcsatornákban és a kanyarulatok külső ívén tízezres nagyságrendben szép előrajzást lehetett megfigyelni június 06-án este – osztotta meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán!

Mint korábban írtuk, hivatalosan is elkezdődött a tiszavirágzás. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint múlt héten, kedd este erős előrajzás indult meg Tiszainoka térségében.

Éppen ezért a nemzeti park három estén keresztül tiszavirág megfigyelő túrákat hirdet. Ezek részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni.

A tiszavirágról

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág (Palingenia longicauda). A nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás, amely páratlan jelenség. A kérészrajzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

A KÉRÉSZEK ÁLTALÁBAN JÚNIUS KÖZEPE TÁJÁN INDULNAK RÖVID ÚTJUKRA.

A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj.

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, az állat gyűjtése, tekintettel arra, hogy

E FAJ NAPJAINKRA CSAK A TISZÁN, ILLETVE EGY-KÉT MELLÉKFOLYÓJÁN (KÖRÖS) TALÁLHATÓ MEG.

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként.

(Forrás és Fotó: Gál Lajos Természetvédelmi Őrszolgálat, Hortobágyi Nemzeti Park)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kék lámpákat telepítettek az Árpád-hídra – ez segíteni fog

magyarallatvedo

A jég fogságába esett hattyút mentettek meg hatalmas összefogással a Tisza-tavon!

Erik

Százszámra mentették a halakat az elapadó Tiszafüredi öntöző főcsatorna szakaszán

Erik