Image default

A nyárias időjárásnak köszönhetően megjelentek az első kérészek a Tiszán

A nyárias időjárásnak köszönhetően megjelentek az első kérészek a Tiszán. Jóval a megszokott júniusi időszak előtt érkeztek.

Június helyett már a napokban is találkozhatunk egy-két kósza kérésszel. Hazánk egyik, ha nem a legszebb természeti jelensége a tiszavirágzás, melyet általában június közepén, vagy második felében csodálhatunk meg az időjárás függvényében – írja az Időkép. Azonban az idei évben elég szoktalan az időjárásunk, már februárban is sokszor tavaszi időben volt részünk, az elmúlt két hétben pedig sokszor úgy érezhettünk magunkat, mintha június eleje lenne. Emiatt a természet is hamarabb ébredt, és nagyjából 3-4 héttel előrébb jár, mint a megszokott. Ez persze hatással van az állatvilágra is.

VISZONT AMI MEGLEPŐ, HOGY MÁR MOST, A TERMÉSZETES MEGJELENÉSÜKHÖZ KÉPEST NAGYJÁBÓL KÉT HÓNAPPAL KORÁBBAN MEGJELENTEK AZ ELSŐ TISZAVIRÁGOK A KÖZÉP-TISZA FELSŐ SZAKASZÁN, TISZALÖKNÉL.

Egy példányról felvételt is született, ahogy az az Időkép egyik olvasójának kapuján megpihent:

A tiszavirág védett – óvjuk őket!

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág (Palingenia longicauda). A nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás, amely páratlan jelenség. A kérészrajzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon.

A KÉRÉSZEK ÁLTALÁBAN JÚNIUS KÖZEPE TÁJÁN INDULNAK RÖVID ÚTJUKRA.

A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj.

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, az állat gyűjtése, tekintettel arra, hogy

E FAJ NAPJAINKRA CSAK A TISZÁN, ILLETVE EGY-KÉT MELLÉKFOLYÓJÁN (KÖRÖS) TALÁLHATÓ MEG.

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként.

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

A cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

A Tisza virágzása gyönyörű látványt nyújt. Vigyázzunk rá! Mindenki érdeke, hogy ez a Magyarországon is ritka állatfaj megmaradjon a következő generációnak is.

(Forrás: Időkép, police.hu, Fotó: Rokonál Zotya)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elkezdődött a tiszavirágzás – Vigyázzunk rájuk!

Viki

Kérészek százezrei rajzottak a Tisza szentesi szakaszán – FOTÓK

Viki

Csodálatos, ugyanakkor életük legszomorúbb napjára készülnek a rajzó kérészek nemzeti parkunk vizeiben!

Erik