Image default

Visszanyerte a szabadságát az autóbalesetet szenvedett uráli bagoly

Másfél hónappal ezelőtt egy autó elütötte a gyönyörű uráli baglyot, amelyet szerencsére egy jószándékú állatbarát talált meg és nem hagyott sorsára. Neki is köszönhető az, hogy ma újra szabadon élhet.

Hatalmas szerencséje volt a gyönyörű madárnak

Közel másfél hónapja kapott bejelentést az Ecsedi-láp északnyugati szegletéből a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, miszerint egy nagyméretű bagoly az út mellett üldögél, feltehetően autóval ütközött. Szerencsére a jószándékú bejelentő nem hagyta a madarat magára, dobozba tette és biztonságos helyre szállította.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa hamar a helyszínre érkezett, ahol a dobozból, hatalmas szemeivel egy uráli bagoly leskelődött kifelé. A sérült bagoly azonnal állatorvoshoz került, ahol a szakszerű ellátást követően a lábadozás időszakában egy nagy röpdében erősíthette szárnyait.

A Nemzeti Park munkatársának, Habarics Bélának a tájékoztatása szerint a kényszerpihenő után a madarat a természetvédelmi szakemberek egy jelölőgyűrű felhelyezése után szabadon engedték, nem kis riadalmat keltve a közelben lévő vadon élő madarak körében.

Az uráli bagolyról

Az uráli bagoly egy közepes méretű bagolyfaj, amely az erdős területeken és fenyvesekben él, a sűrű lombkoronák és fák közötti területeket kedveli. A tömött tollazata van, kiválóan rejtőzködik. Kisebb állatokra és rovarokra vadászik éjszakánként.

Mint ismert, az uráli bagoly hazánk második legnagyobb bagolyfaja az uhu után. Fokozottan védett státusza jól mutatja a faj sérülékenységét, ritkaságát. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Magyar Állatvédelem, fotók: Habarics Béla

KAPCSOLÓDÓ

Egyre több kuvik költ a Kis-Sárréten

Marci

A BOON újságírója mentette meg a kocsijának csapódó baglyot

magyarallatvedo

Hála a sukorói Madárdokinak, teljesen felépült a kéménybe szorult bagoly

Erik