Image default

A zalai rendőrökhöz költöztek be a kis fecskék – rájuk is vigyáznak az egyenruhások!

A zalai rendőrökhöz költöztek be a kis fecskék – rájuk is vigyáznak az egyenruhások! 

Fecskék költöztek be a rendőrség egyik ablakába – osztotta meg nagy örömmel a Zala vármegyei rendőrség közösségi oldala. 

Tudják, hogy nálunk biztonságban vannak. A 8. emeleti ablakainkba költöztek be a fecskék” – jegyezték meg posztjukban.
Ti tudtátok, hogy létezik fecskepelenka?” – teszik fel a kérdést.  “Mi azzal fogjuk megvédeni a szépen felújított épületet a madárürüléktől. Nem verjük le a fészket, örülünk, hogy bíznak bennünk. A fecske védett madár! Vigyázz rájuk te is!” – hívták fel a figyelmet.

Döbbenetes adat: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az év elején kiadott közleményben. Emlékeztetnek: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról.

Összefogással tehetünk a fecskék védelméért

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány.

AZAZ MÁRA LEGALÁBB MINDEN MÁSODIK MADÁR ELTŰNT AZ ERESZEK ALÓL.

A folyamat megfordítása közös érdekünk – hangsúlyozza az MME. Kiemelik, hogy a tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket. Most érdemes megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni az ürülékpotyogást megszüntető “fecskepelenkákat”.

Most kell felkészülni

A tájékoztatás szerint az MME a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését az idei fecskevédelmi szezonra.

Az egyesület emlékeztetett arra, hogy a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek és a denevéreknek.

EZÉRT IS AGGASZTÓ A TELEPÜLÉSI FECSKEÁLLOMÁNY EZREDFORDULÓT KÖVETŐ MEGFELEZŐDÉSE.

Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Hatalmas szerepük van a fecskéknek a mindennapokban is

Azt írták, minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Az MME számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat. Ez azt jelenti, hogy

LEGALÁBB KÉTEZER TONNA KÁRTEVŐ ÉS BETEGSÉGEKET TERJESZTŐ ROVAR MARAD ÉVRŐL ÉVRE A KÖRNYEZETBEN.

Az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével) lehet elérni. Emellett sokat tehetünk a még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint ürülékpotyogást megszüntető “fecskepelenkák” felszerelésével. A szakértők szerint a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával segíthetik az emberek.

(Forrás: Zala vármegyei rendőrség, MTI)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Állatkínzási per: 107 macskát és egy kutyát tartott embertelen körülmények között

Viki

Vádat emelhetnek hamarosan az orvvadász ellen

Marci

Levágta egy kecske fejét, megölt egy kutyát

magyarallatvedo