Image default

Már 16 flamingófióka cseperedik a Fővárosi Állat-és Növénykertben!

Már 16 flamingófióka cseperedik a Fővárosi Állat-és Növénykertben! Az apróságok nagyszerűen érzik magukat a “flamingóoviban”.

Tizenhat fiókával indult el az „óvoda” rózsás flamingóinknál. A már csaknem egy hónapos, különböző szülőpárok fészkében kikelt apróságokat ilyenkor a felnőtt madarak amolyan óvodai csoportba terelik össze, hogy könnyebben vigyázhassanak rájuk – osztotta meg örömmel a Fővárosi Állat-és Növénykert közösségi oldalán.

Mivel a fiókáknak még nem olyan jó a hőszabályozásuk, mint a kifejlett madaraké, a felnőtt flamingók nagyon ügyelnek arra, hogy a kicsiket árnyékban, vagy legalább félárnyékos helyen tartsák – jegyezte meg az intézmény.

Mint írták, a „flamingóoviban” jelenleg tizenhat fiókát láthatnak a látogatók. Elképzelhető azonban, hogy még lesznek további jövevények, mert néhány flamingónk még mindig kotlik a – többiekhez képest valamivel később lerakott – tojásokon.

Sorra kelnek ki a pihe-puha rózsás flamingók a Fővárosi Állatkertben!

Pár napja számoltunk be róla, hogy aki mostanában az Állatkertben jár, annak mindenképpen érdemes meglátogatnia a rózsás flamingókat, hiszen egyre-másra kelnek ki a fiókák ezeknél a látványos és kecses madaraknál. Persze most még nemigen távolodnak el a fészektől, úgyhogy azok környékén, a felnőtt madarak karcsú lábainak erdejében lehet megpillantani őket.

A rózsás flamingó

Az Állatkert megjegyzi, hogy a rózsás flamingó elvileg Magyarország madarainak listáján is szerepel, mert kóborló egyedek időnként hazánk területére is eljutnak. De inkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi élőhelyeket kedvelik. Így vadon inkább Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában találkozhatunk velük. A rózsás flamingó elnevezés arra utal, hogy alapszínük valamivel halványabb, mint például a kifejezetten vöröses karibi flamingóé.

Ezeket a madarakat nagy sikerrel szaporítják a fővárosban. Ennek köszönhetően a flamingó kolóniájuk mintegy 130 madárból áll. Évente általában 20-25 fióka kel ki és cseperedik fel sikeresen. Így aztán a szaporulatból más állatkerteknek is tudnak adni.

A flamingók homokból, iszapból építenek maguknak fészket. Ez tulajdonképpen egy dombocska, ami némileg egy miniatűr tűzhányóra emlékeztet: a halom tetején lévő mélyedésbe, „kráterbe” lakják a tojást, ahonnan az nem tud elgurulni. Egy-egy flamingótojás 8-9 centi hosszú, 5 centi széles és 115-140 grammot nyom, súlya tehát egy közepes vagy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg.

Nagyjából egyszerre kelnek ki a fiókák

A fiókák nagyjából egyhónapos költési idő után kelnek ki. Mivel fészekaljanként általában csak egy tojás szokott lenni, ezért egy-egy párnak legtöbbször csak egy fiókája van egyszerre. De mivel a szaporodás a kolónián belül idényszerűen, időben összehangolva zajlik le, a tojók általában csak néhány órás vagy napos eltéréssel rakják le a maguk tojását, és így a fiókák kikelése is néhány napon belül lezajlik.

Kikelés után a fióka egy darabig nem túl aktív, ki kell hevernie a kibújás okozta megpróbáltatást. Kezdetben a csőre és a lábai is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos koráig azonban a rózsaszín feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére aztán már a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, s ezután a fiatalok már ugyanazzal a táplálékkal élnek, mint a felnőtt flamingók.

(Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Írtó cuki gombszemű, nagyfülű mara született az állatkertben!

Erik

Boldogan éldegél a Fővárosi Állatkertben az egyre népesebb óriásvidra család

Erik

Kisfilmen látható a nagyon aranyos, legifjabb matakó

Marci