Image default

Fészekből kipottyant, apró gyöngybagoly életét mentette meg a Sóstó Vadvédelmi Központ

Fészekből kipottyant, apró gyöngybagoly életét mentette meg a Sóstó Vadvédelmi Központ! Sajnos a két testvére nem élte túl a zuhanást. 

Gyöngybaglyok (Tito alba) költöttek Soponyán egy családi ház csúcsfalának deszkázatában – írja közösségi oldalán a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Az üregbe alulról jártak be a szülők, de sajnos a résen kiesett a nevelt három fióka. Ebből kettő nem élte túl az esést, egy viszont sértetlenül megúszta a zuhanást. Az alsó deszkák pótolva lettek és felül meg lett nyitva az üreg, így lett visszahelyezve a fióka egy kis ácsmunka után. Este a szülők visszatértek és egy fiókájuk újra ott várta őket, így már biztonságban felnevelhetik – jegyezte meg a Központ.


Mint írták, ez a bagolyfaj kifejezetten szereti a templomtornyokat és nagyobb állattartó hodályokat, ám egyre inkább kiszorult ezekből és állománya erős csökkenést mutat a megyében. A gyöngybagoly védelméhez fontos a lakosság bevonása, az új költőhelyek megismerése az ehhez hasonló esetek megelőzése miatt. Az idei évben Horváth Csaba munkatársun a MME – Magyar Madártani Egyesület megyei gyöngybagolyvédelmi koordinátoraként szabad idejében elkezdte felmérni mind a 108 Fejér vármegyei település templomát. “Igyekszünk újra bagolybaráttá tenni ezeket az épületeket megyeszerte az egyházközösségekkel együttműködve, mert igenis minden templomnak legyen újra saját baglya!” – hangsúlyozták.

Kérik továbbá, hogy aki tud ilyen gyöngybagoly költésről a környezetében, kérjik vegye fel velük a kapcsolatot elérhetőségeinken keresztül.

Te is támogathatod a mentést

Ha Te is szeretnéd támogatni a Vadvédelmi Központ erőfeszítéseit, az alábbi módon teheted meg:

Sóstó Vadvédelmi Központ
📲: +36-70-526-2793
📧: vadvedelem@varosgondnoksag.hu
🏡: 8000 Székesfehérvár, Szárcsa utca 37.
Támogasd a természet- és állatvédelmi törekvéseinket!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány 🐾
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004

(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ, Fotó: Horváth Csaba)

KAPCSOLÓDÓ

Denevér oviban cseperednek az apróságok a Sóstó Vadvédelmi Központban

Erik

Most kelnek ki a tojásból a mocsári teknősök, így óvhatjuk meg őket

Erik

Pár grammos babasünik életéért küzd a Sóstó Vadvédelmi Központ!

Erik