Image default

25 centiméteres szárnyfesztávolságú, 30 grammos, óriás farontólepkét találtak

Rendkívül ritkán látható, 25 centiméteres szárnyfesztávolságú óriás farontólepke (Endoxyla cinereus) került elő egy queenslandi iskola felújítása közben. Az ausztrál iskolához éppen egy új osztálytermet építenek hozzá, így akadtak rá a munkások a világ legnagyobb és legnehezebb lepkéjének egy példányára. írja a Guardianre hivatkozva a 444.hu.

Az óriás falepkék nőstény példányai akár 30 gramm súlyúak is lehetnek, és 25 centiméteres is lehet a szélességük. A hímek jellemzően feleekkorák. Nehéz őket megfigyelni, mivel rendkívül rövid ideig élnek, mindössze pár napot. Ez alatt párzanak, illetve raknak tojásokat. Az iskola viszonylag közel fekszik az esőerdőhöz, ezért nem ritka, hogy különleges állatokba botlanak, de hasonló lepkével még nem találkoztak.

Egy entomológus, Chris Lambkin arról nyilatkozott a lapnak, hogy ugyan ez a lepkefaj nem számít nagyon ritkának a környéken, de emberek nagyon ritkán látják. Részben a rövid életciklus miatt, részben azért, mert eleve az emberek által kevésbé lakott területen élnek. A nőstény példányok ráadásul nem repülnek túl jól, így még rövidke életük alatt sem tesznek meg nagyobb távolságokat, jellemzően csak egy oszlop vagy fa tetején ülnek, és várják a hímeket, ezért ha jár is arra ember, simán nem veszi észre őket.

444, Fotó: Mount Cotton state school/Facebook

KAPCSOLÓDÓ

“Csokibékafajt” fedeztek fel Új-Guineán

magyarallatvedo

Ismét halálos kígyótámadás történt Ausztráliában

Erik

Barátját próbálta menteni az ausztrál férfi, miközben őt marta halálra a kígyó

Erik