Image default

5 végzetes hiba, amit a macskatulajdonosok elkövetnek

A háziállat elsősorban nagy felelősség. Még a leggondosabb és leglelkiismeretesebb macskatulajdonosok is elkövethetnek olyan hibákat a macskájuk gondozása során, amelyek a háziállatnak betegséget okozhat. 

1. Tele töltik az etetőt

Az elfoglalt vagy lusta gazdák számára nagyon kényelmes, ha egy tálat teletöltenek táppal, és mennek a dolgukra. Ez a megközelítés azonban azt eredményezi, hogy kedvence túlzásba viszi a táplálkozást, és nem annyit eszik, amennyit szokott. Ez pedig elhízással és az ezzel járó egészségügyi problémákkal fenyeget.

2. Ritkán viszik őket állatorvoshoz

Még ha a háziállat állapota jónak is tűnik, és nem látszanak betegség jelei, a macskákat akkor is rendszeresen ellenőrizni és kivizsgálni kell. Ezek segítenek felismerni akár egy betegség rejtett jeleit, ezáltal baj esetén időben meg lehet kezdeni a kezelést.

3. Szemet hunynak a túlsúlyos háziállat felett

Egyes gazdik odavannak a kövér macskákért, és úgy gondolják, hogy pufóknak kell lenniük. De mint fentebb említettük, az elhízás komoly egészségügyi problémákat okozhat. A megfelelő táplálkozás és játék elengedhetetlen a jó alakú és egészséges macska számára.

4. Nem törődnek a macska viselkedésében bekövetkezett változásokkal

Ha egy macskának megváltozik étvágya, mindenki elől bujkálni kezd, vagy többet nyávog, mutassa meg az állatorvosnak. A macskák türelmes lények, és lehet, hogy nem mutatják ki, még akkor sem, ha valami zavarja őket. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a kedvence viselkedésében bekövetkezett szokatlan változásokat.

5. Az alomtálca tisztán tartásának elmulasztása

A macskák rendkívül tiszta állatok. Nem szeretnek piszkos és büdös alomtálcában WC-re menni. Az alomcsere elmulasztása gyakran olyan almot eredményez, amely komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Ne feledjük: felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk!

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Bútorválasztás macskatulajdonosoknak – Melyik szövet a legmegfelelőbb?

Viki

Véletlenül feladta postán a macskáját egy amerikai család!

Erik

Ő az 1956-os forradalom állatvédő hőse

magyarallatvedo