Image default

Parányi gőtéket mentenek elszánt természetvédők Gödön

Több tucat kétéltűt mentettek meg néhány nap alatt az állatvédők – írja az ÉrzőLényre hivatkozva a Sokszínű Vidék.

Hatalmas serege vonul a gőtéknek Gödön a mocsár mellett

A lap tájékoztatása szerint Szakály Béla, gödi lakos számolt be közösségi oldalán a bravúros gőtementésről. Elmondása szerint a fiatal kétéltűek serege Gödön, a Nádirigó utcán mozgott, egy tavas, mocsaras terület mellett.

Az állatvédő február 9-én, az alkonyati órákban, kutyasétáltatás közben vette észre a földúton átkelni próbáló kis pettyes gőtéket.

Az esti lehűlés miatt azonban már lassan vagy egyáltalán nem mozogtak a parányi lények.

“Ez péntek este volt, éppen az agglomerációba autóval hazaérkezők csúcsidejét kaptuk el, persze, alig győztük összekapkodni és biztonságba, a víz oldalára tenni a kicsiket. A teljes szakaszon végig nagyjából 20-30 példányt sikerült menteni az első este” – mesélte Szakály Béla a portálnak.

Több tucatnyi gőtét mentettek a gödiek

A rákövetkező estén már szerényebb autóforgalom mellett kellett menteni az állatokat.

Aznap 26, vasárnap mintegy 56 példányt sikerült biztonságba helyezni a természetvédőknek.

A gödi önkéntesek egy másik bejegyzésben jelezték, amennyiben valaki kedvet érez, sötétedés után a következő napokban még csatlakozhat hozzájuk. Egyúttal arra kérik a neveleki lakosokat, hogy lehetőség szerint a Viola utca helyett személygépkocsival a Füzike utcán közlekedjenek.

Ezt olvastad már?

A hazánk egyik legritkább, kevésbé közismert kétéltűjét, az alpesi gőtét választották 2023-ban az “Év kétéltűjének”. Az Év kétéltűje program 2012-ben indult, melynek keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya választja ki, melyik állat kap kiemelt figyelmet az adott évben.

Az alpesi gőte lett az Év kétéltűje

Magyar Állatvédelem, fotók: Szakály Béla

KAPCSOLÓDÓ

Nem várt meglepetés a gőtecsapdában

Viki

Magyar állatmentő nyerte meg a világ egyik legrangosabb természetfotós versenyének fődíját

Eszti_mav