Image default

55 milliárd forintból fejlesztik a Nestlé állateledeleket előállító gyárát Bükön

A Nestlé Hungária 55 milliárd forintos értékben fejleszti a Purina állateledeleket előállító gyárát Bükön. A beruházás nyomán 130 új munkahely jön majd létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Az állateledelek zömét exportra gyártják majd

A tárcavezető arról számolt be, hogy a svájci hátterű élelmiszeripari vállalat új üzemegységet létesít és két új automata gyártósort épít. Büki telephelyén így 2025-től már

évi 500 ezer tonna állateledelt állíthatnak elő,

ráadásul ezen termékek 85 százaléka exportra kerül.

Az 55 milliárd forint értékű beruházás a terv szerint 130 új munkahelyet teremt. Noha a cég ehhez nem kap kormányzati pénzügyi támogatást, az állam biztosítja a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket, az út- és a vízhálózat modernizálása terén például.

A projekt lényeges része a Nestlé Hungária teljes ötéves, 2020 és 2025 közötti fejlesztési periódusának. Ennek keretében összesen 300 milliárd forintnyi értékben valósítanak meg beruházásokat mintegy 600 új álláshelyet hozva létre – tájékoztatott.

Indul az eddigi legnagyobb hazai élelmiszeripari beruházás

Szijjártó Péter ezután közölte, hogy napjaink bizonytalanságai közepette felértékelődnek a megbízható partnerségek. Szavai szerint márpedig Magyarország és a Nestlé együttműködése ekképp jellemezhető. Úgy véli,

a vállalat az utóbbi három évtizedben nagyban hozzájárult hazánk gazdasági fejlődéséhez.

Leszögezte: a világ 77 országában 344 gyárral rendelkező cég ügyel arra is, hogy munkavállalói a lehető legmodernebb technológiákkal is jól tudjanak bánni. Erre irányuló képzési programját pedig a kormány is támogatta 193 millió forinttal.

A sajtótájékoztatón a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója is beszédet mondott.

“A mai bejelentéssel a végéhez közeledik egy ötéves fejlesztési periódus a büki gyár életében, amely alatt 300 milliárd forint értékű beruházást valósítunk meg” – jelentette ki Noszek Péter. Aláhúzta: ez a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon. Keretében az üzem termelőkapacitása több mint a duplájára nő: a 2019-es évi közel 200 ezer tonnáról félmillióra.

Magyar Állatvédelem, fotók: MTI, Máthé Zoltán és Nestlé

KAPCSOLÓDÓ

Végre valami, amiben Magyarország Európa élmezőnyébe tartozik

magyarallatvedo

Piára és állateledelre nem sajnálja a pénzt a magyar

Eszti_mav

Hihetetlen! Brutális, mennyivel kerül többe az állateledel, mint egy éve

Eszti_mav