Image default

Zseniális videón látható, hogyan készül zsákmánya elfogyasztására egy gyönyörű halászsas

A halfogásra specializálódott halászsasról készült látványos videón jól látható, miként készült a madár a zsákmányának elfogyasztására.

Ahogy a neve is jelzi, a halászsas a halfogásban a legjobb

A szegedi Fehér-tó ideális pihenő- és táplálkozóhely a hazánkon most átvonuló halászsasoknak, évek óta több is megfigyelhető itt áprilisban – írja közösségi oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park. A Facebookra feltöltött videójukon egy, a zsákmánya elfogyasztására készülő példány látható, melyet a napokban kapott lencsevégre a nemzeti park egyik munkatársa.

Puskás József elmondása szerint a videó készítésének időpontjában két példány is látható volt egymáshoz közel. Emlékszik azonban olyan esetre is, amikor egyszerre tizenkettő tartózkodott a halastó-rendszeren.

A halászasasról

A halászsas halfogásra specializálódott. Színezete is ezt a célt szolgálja, alulról nagyrészt fehérnek látszik, így a víz felett repülve kevésbé veszik észre a halak.

Hosszú, kampós, több kisebb tüskével is ellátott karmai tökéletesek a sikamlós haltest megragadásához.

A víz felett csapongva keresi zsákmányát, majd összehúzott szárnyakkal, előrenyújtott lábakkal a vízbe zuhanva markolja meg és emeli ki a vízből. Sikeres fogás után a halat a haladás irányába fordítja, hogy a légellenállás minél kisebb legyen. Majd felül vele egy alkalmas tépőhelyre, ahol kevésbé kell tartania más ragadozóktól.

Közepes méretű, így a rétisas és a nagyobb sirályok gyakran megpróbálják elvenni tőle a prédáját.

A halászsas költése hazánkban nem bizonyított. A nemzeti park tájékoztatása szerint a telelésből érkező átvonulók tőlünk északabbra fészkelnek Skandináviában, a balti államokban, Németország északkeleti és Lengyelország északi részén.

Lelépő – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Halászsas szeli az eget a Körösök felett

Erik

Oroszországban gyűrűzött halászsas érkezett a Nagykunságra!

Erik

Ritka vendég, egy halászsas vadászgat a Hármas-Körösön

Marci