Image default

Hatalmas tragédia: egy egész delfincsorda halt meg a skóciai partoknál!

Hatalmas tragédia: egy egész delfincsorda halt meg a skóciai partoknál! A 77 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin még életben lévő pédányait megpróbálták megmenteni az állatvédők, de nem jártak sajnos sikerrel…

Egy egész delfincsorda sodródott szárazföldre a skóciai Orkney-szigetek partjainál – jegyezte meg a tragikus hírt a BBC forrásait idézve a 24.hu. A szakértők szerint évtizedek óta ez lehet az ország legnagyobb tömeges partra vetődése.

Mint írták, a helyszínre érkező mentőcsapat összesen

77 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint talált a tengerparton, közülük csupán 12 volt életben.

A delfincsorda elven példányait megpróbálták visszajuttatni a vízbe, azonban ez nem sikerült, így eutanáziát hajtottak végre rajtuk.

A híroldal kiemelte, hogy a delfincsorda tagjai nőstények, hímek és borjak voltak, némelyikük testhossza a hét métert is elérte.

Egyelőre nem tudni, mi vezetett a delfincsorda partra sodródáshoz, de feltehetőleg a közösség egyik tagja került valahogy a száraz földre, a többiek pedig rajta próbáltak segíteni.

Az illetékes szervezetek jelenleg arról tárgyalnak, hogy mi legyen a parton fekvő rengeteg tetem sorsa. Amikor ugyanis vízi emlősök partra vetődnek, a legtöbb esetben testét otthagyják a helyszínen, és megvárják amíg a természet eltünteti. Ilyen sok meghalt állat esetében ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen akár az emberek egészségét is veszélyeztethetik. Ezt figyelembe véve vagy el kell őket temetni a parton, vagy egy másik területre kell őket szállítani, ahol nem okoznak problémát.

A delfincsorda halálával kapcsolatban a szakértők elmondták, hogy az elmúlt években egyre több tömeges partra vetődés történik, ennek pedig két lehetséges magyarázata van. Egyrészt elképzelhető, hogy az áll a jelenség hátterében, hogy a bálna és delfinvadászatok betiltása óta sokkal több tengeri emlős lett a vizekben, így természetesen ha nagyobb számban is kerülnek a szárazföldekre. A másik verzió viszont nem ilyen pozitív, eszerint egyre több veszélyforrás leselkedik ezekre az állatokra vizekben – jegyezte meg a híroldal.

(Forrás: BBC/24.hu, Fotó: EMMA NEAVE-WEBB / BDMLR)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Partra vetett delfinek megmentésén ügyködnek Új-Zélandon

magyarallatvedo

Meghalt az a bébi delfin, amit egy férfi egy Instagram fotó kedvéért vett ki a vízből

Erik

Hüvelykujja van a görög partoknál élő különleges delfinnek!

Erik