Image default

Ritka kígyászölyv került a Bükki Nemzeti Park madármentő állomására

Egy fiatal kígyászölyv szorul segítségre. A Bükki Nemzeti Park madármentőinek gondoskodásában részesül, hogy újra szárnyra kaphasson az őszi vonulás előtt.

Augusztus 20-án különleges látogató érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egri madármentő állomására: egy ritka kígyászölyv. A tájékoztatás szerint a fiatal madarat Latorpusztán, a Bükk előterében találták meg augusztus 19-én, gyenge repülési állapotban. A madármentő állomás munkatársai azonnal megkezdték a sérült ölyv ellátását, miután egy ismeretlen eredetű vágott sebet találtak a bal szárnyán.

A kígyászölyv (Circaetus gallicus) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Ezek a madarak ritka fészkelők hazánkban, elsősorban a középhegységekben és a Kiskunságban találhatók meg.

Országos állományuk mindössze 50 párra tehető.

A kígyászölyvet népiesen bagolyfejű pohóknak is nevezik, viszonylag nagy fejéről és szemeiről kapta ezt az elnevezést.

A Bükki Nemzeti Park szakemberei remélik, hogy a madár gyorsan felépül, és mielőbb visszatérhet természetes élőhelyére, ahol felkészülhet az őszi vonulásra. A park munkatársai a bejelentést követően azonnal cselekedtek, és mindent megtesznek azért, hogy ez a ritka ragadozómadár visszanyerje erejét és szabadságát.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kirepültek az egyetlen egri gólyapár fiókái

Erik

Kígyászölyvek keringenek a Körösök felett

Erik

Gyerekek készítettek fészkeket a hazatérő gólyáinknak a Bükkben

Erik