Image default

Kígyászölyvek keringenek a Körösök felett

Kígyászölyvek keringenek a Körösök felett. Augusztus közepe óta rendszeresen látnak néhány kígyászölyvet a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán. A többi ölyvhöz képest nagy testméretű ragadozó madarak vadásztechnikája igen látványos.

Kígyászölyvek Magyarországon csak igen kis számban költenek az Északi-középhegységben és a Budai-hegységben – írja a nemzeti park. Nyár végén az öreg és a fiatal példányok is elmozdulnak költőhelyükről, ilyenkor bukkannak fel az alföldi tájakon.

A Kardoskúti-pusztán augusztus közepén bukkant fel az első kígyászölyv, s azóta is rendszeresen megfigyeltek néhányat.

A legtöbb, egyszerre megfigyelt példány négy volt.

Rendszerint ugyanazokat a kiülőfákat használják, így könnyű megbizonyosodni a jelenlétükről. A térség csatornáiban állandó vízállás van, ezért jó eséllyel találnak maguknak táplálékul szolgáló hüllőket, de megeszik a kisemlősöket is.

Speciális vadászati technikájuk meglehetősen érdekes.

A vörös vércsékhez hasonlóan szitálnak, ami egy ilyen nagytestű madárnál igen izgalmas látnivaló.

Nagy, öles szárnyaikkal egyhelyben lebegnek, s ha találnak olyan jószágot, ami ínyükre van, akkor lecsapnak rá, bár méretükből adódóan nem tudnak olyan gyorsan zuhanni, mint a vércsék.

A kígyászölyvek általában szeptember végéig délebbre vonulnak, de néhány példány egészen október elejéig marad. Klasszikusan két útvonalat használnak: a Gibraltári-szoroson vagy a Boszporuszon keresztül jutnak el Afrikába, a Száhel-övezet térségébe.

A Csanádi pusztán tavaly nyáron szokatlanul korán jelentek meg a kígyászölyvek

Tavaly a szokásosnál korábban jelentek meg az első, kóborló kígyászölyvek a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A magasban köröző, méretes ragadozómadarak siklókra, gyíkokra lesnek a gyepek felett – írtuk meg.

Magyarországon kígyászölyvek csak kis számban (44-50 pár) költenek, jellemzően a hegyvidékek déli kitettségű oldalain, elsősorban az Északi-középhegységben. A Dél-Alföldön rendszerint a nyár közepén jelennek meg kóborló, fiatal, még nem ivarérett példányok, vagy olyan öreg madarak, amelyeknek nem sikerült a költésük. Néhányan közülük át is nyaralnak itt, kihasználva a mocsaras területek, gyepek, legelők által biztosított bőséges táplálékkínálatot.

(Fotó: Engi László)

A Csanádi pusztákhoz tartozó Montág-pusztán ezen a nyáron szokatlanul korán, már június második felében megjelentek az első kígyászölyvek. Eddig összesen három magányosan vadászó példányt figyeltek meg. Egyikük lábán jelölőgyűrű is volt, 2020-ban Kunadacson gyűrűzték fiókakorában.

A kígyászölyvek nagyon látványos megjelenésű madarak. Jóval nagyobbak az egerészölyveknél, s jellegzetesen vastag nyakuk és nagy fejük van. Kifejezetten táplálékspecialisták, nálunk elsősorban siklókat, gyíkokat, a mediterrán területeken pedig kígyókat fogyasztanak.

(Forrás: KMNPI, Fotó: Adobe Stock)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Nagy pólingok piknikeznek a Kardoskútnál

Erik

Születnek a szürkemarha borjak

magyarallatvedo

Aranylilék népes csapatai a Nagy-Zsombékon

magyarallatvedo