Azt, hogy egy állatnak van-e éntudata, úgy szokták megvizsgálni, hogy az állatra saját magán nem látható helyre egy feltűnő jelet rajzolnak – írja az Agroinform. Ha a tükörben az állat ezt meglátva elkezdi a saját testén a foltot piszkálni, akkor valószínűleg érti, hogy a tükörben a saját képmását látja. A szakemberek szerint azonban vannak olyan állatok, melyeknek van éntudatuk, mégse foglalkoznak a tükörképeiken lévő pöttyel – közölte az ng.24.hu. A kakasok esetében a kutatók ezt a tesztet úgy módosították, hogy az jobban igazodjon természetes életükhöz, viselkedésükhöz.

A kakasok speciális riasztó hangokkal figyelmeztetik a csirketársaikat, amikor ragadozót látnak. Azonban ha egymaga van egy kakas, nincs körülötte a többi csirke, akkor csöndben marad, nehogy felhívja magára a ragadozó figyelmét. A kutatók ezt a veszélyt jelző riasztást használták fel a szárnyasok éntudatának tükörtesztes ellenőrzésére. Eredetileg csak arra voltak kíváncsiak, valóban riasztják-e társaikat.

A tesztterületet egy kerítés választotta ketté, a kakas mindkét részt belátta. A teszt során a terület plafonjára vetítették rá egy ragadozó madár képét. 58 kakassal végezték el a tesztet, mindegyik állattal 3 alkalommal ismételve – írta az Agroinform.

Az eredmények szerint a kakasok a legtöbb esetben tényleg figyelmeztették társaikat a veszélyre.

A kísérlet következő fázisában az átlátszó kerítés helyett tükör került a terület elválasztó határvonalára, majd ismét minden kakassal háromszor elvégezték ugyanezt a tesztet. Az ebben a kísérletben tapasztalt eredmények arra utalnak, hogy a kakasok a saját tükörképüket nem egy másik állatként fogták fel, ugyanis a legtöbb esetben nem adtak le riasztást!

A hagyományos módon elvégzett tükörteszt során azonban nem mutatták jelét annak, hogy felismernék a tükörképüket, ami további kísérletek elvégzését teszi szükségessé.

(Forrás: Agroinform/ ng.24.hu, Fotó: Pixaby)

Magyar Állatvédelem