Image default

Az Ermitázs alagsorában élő 50 macskára hagyta örökségét egy férfi

Oroszország leghíresebb és legnagyobb múzeumának alagsorában macskák élnek, ezt tudta az a francia férfi is, aki végrendeletében úgy döntött, öröksége egy részét rájuk hagyja.

Az Ermitázsban mintegy 70 macska lakik, akik szinte olyan híresek, mint maguk a kiállítások. A szentpétervári múzeum szerint az alagsorban már az 1700-as évek közepe óta élnek macskák, hogy kiírtsák a patkányokat és egereket.

1745-ben hozatta Erzsébet orosz cárnő a Téli palotába az első példányokat. Az állatok a második világháborúban kipusztultak, de aztán újra macskákat költöztettek az alagsorba és a múzeum udvarába. Azóta a cicagárda folyamatosan őrzi az épületet. A turisták csak évente egyszer találkozhatnak velük, az erre kitalált macska napon.

Az Ermitázs igazgatója nyilatkozatában azt mondta, a meg nem nevezett francia úrt annyira lenyűgözték a múzeumot karban tartó macskák, hogy egy kisebb összeget hagyott rájuk. Az nem derült ki, hogy pontosan mennyit kaptak a macskák, állítólag nem egy nagy összeg, arra viszont valószínűleg elég lesz, hogy egy kicsit rendbehozzák belőle az alagsort, ahol az állatok élnek.

Ermitázs

A városban található mintegy 250 múzeum közül az Ermitázs maga mintegy 2-3 millió látogatót fogad évente Oroszországból és a világ minden tájáról. A világ talán legjelentősebb múzeuma a londoni Tate Galériával és a párizsi Louvre-ral együtt. A múzeum 1917 óta ad otthont a legnagyobb európai festők műveinek.

12 eredeti Leonardo da Vinci (pl: Madonna egy virággal (1478) és a híres Madonna gyermekével (1490–1491) kép kiemelt helyett kapott. Itt van még a Madonna Conestabila (1502-1503) és a Szent család (1506) Raffaellótól. A Múzeumban kiállították Tiziano kései képeit, Michelangelo alkotásait is.

Az Ermitázs akkora, hogy 22 kilométert kell annak gyalogolnia az épületben, aki a teljes kiállított gyűjtemény minden egyes darabját meg szeretné tekinteni.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Soha nem kapott még ekkora figyelmet az állatvédelem: az Országgyűlés hamarosan szavazhat

Marci

A tengerbe rúgta a macskát egy görög férfi, akár tíz év börtönbüntetést is kaphat – VIDEÓ

Marci

A cicáknak különösen jó érzékük van ahhoz, hogy gyógyítsák gazdájuk lelkét

Marci