Image default

A kutyák nem addig élnek, ahogy tudtuk

Még mindig a legtöbb kutyatartó úgy tudja (nem csoda, hiszen így magyarázták évtizedeken keresztül), hogy a kutyát életkorát úgy tudjuk az ember életéhez hasonlítani, ha a kutyaéveket megszorozzuk 7-tel. De aki kicsit is belegondol ebbe a lineáris matematikai képletbe, akkor elgondolkozik: biztosan így kell számolni? Ha egy 1 éves kutya 7 éves embernek felel meg, akkor egy 10 éves kutya pedig egy 70 éves nyugdíjasnak? Nem! A számítás ennél jóval összetettebb, elmagyarázzuk, hogy miért. – írja a profitline.hu

Nézzük meg a számokat kicsit közelebbről, de érthetően

A fejlett országokat átfogó statisztikai adatok szerint a kutyák átlagosan 12,8 évet élnek. Ha ezt az értéket megszorozzuk 7-tel (ahogyan azt sokan tanulták valamikor), akkor az alábbi eredményre jutunk: 12,8 x 7 = 89,6 emberi év.

Ha igaz lenne tehát az a közhiedelemben elterjedt állítás, hogy 1 kutyaév = 7 emberi év, akkor ez azt jelentené, hogy az emberek átlagosan 89,6 évet élnének. De ez sajnos közelsem igaz!

Meddig is élnek az emberek manapság?

Ha a fejlett országok statisztikai átlagát vesszük viszonyításul, akkor egy átlagember 78 évet él (ha Ön épp Andorrában él, akkor ennél kicsit magasabb kort is megélhet, hiszen a pici országban 83,5 évig élnek átlagosan – itt élnek egyébként a legtovább a Földön).

Sajnos ki kell jelentenünk, hogy az ember és a kutya életkora között lineáris kapcsolatot nem lehet felállítani. Ennek legfőbb oka az, hogy az ember és a kutya fejlődési folyamatai merőben eltérnek egymástól.

Nem szabad lineárisan összevetni az ember és a kutya életkorát

Elég ha csak arra gondolunk, hogy egy 1 éves kutya már a teljes (ivar)érettséget elérte, és utód nemzésére és kihordására is érett, ami egyáltalán nem mondható el egy 7 éves gyermekről.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a kutyák életkorának emberi évekre való átszámítása nem olyan egyszerű feladat. Tudományos kutatások alapján kijelenthető, hogy a kisebb testű kutyák tovább élnek, mint nagyobb testű társaik.

A kutya (vagy macska) és az ember életkorát összehasonlítani legpontosabban a SzámoldKi.hu kutya életkora emberi életre átszámítva kalkulátor és cica életkora emberi években kalkulátorok segítségével tudja. Kalkulátorok a cikk alatt indulnak.

Kutya életkor kalkulátor ITT

Cica életkor kalkulátor ITT

magyarallatvedelem.hu, fotó: Getty Images

KAPCSOLÓDÓ

Zöld színű bundával jött világra a kiskutya

magyarallatvedo

Drogkereső kutyának túl kedves, de rendőrségi jóléti kutyának kitűnő

Marci

Így védjük állatainkat a téli hidegben – Tippek, praktikák az állatvédőktől

Eszti_mav