Image default

A legnagyobb angol szupermarketeket ellátó baromfi farmokon munkásokat filmeztek le, amint tyúkokat rugdosnak, taposnak és vernek halálra

A legnagyobb angol szupermarketeket ellátó baromfi farmokon munkásokat filmeztek le, amint tyúkokat rugdosnak, taposnak és vernek halálra.

Az Animal Justice Project (AJP)állatvédő szervezet hónapokon át vizsgálta a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) állatjóléti szervezet által jóváhagyott AD Harvey baromfi vágóhíd által alkalmazott „fogó bandákat” (catcher gangs) – írja a Mirror.

Az Index szerint ilyen bandákat alkalmaznak a baromfi befogására a csirkefarmokon szerte az Egyesült Királyságban, amikor az állatok már nem képesek több tojást tojni. A tyúkokat ezután általában olcsó húsok, levesek, húslevesek vagy pörköltek készítésére használják fel.

Az AJP felvételein látható, hogy a leicestershire-i Melton Mowbray-ben található Kettleby Farmon a munkások rugdosták, halálra verték és megtaposták a tyúkokat.

A dolgozók helytelen és sérülést okozó technikákat alkalmaztak, beleértve a tyúkok rugdosását és ütlegelését, rájuk taposást és az ólak falának való erőszakos nekidobást. Néhány baromfi súlyosan megsérült vagy elpusztult, míg mások rendkívüli szenvedést éltek át

– mondta Andrew Knight állatorvos.

Az AD Harvey az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ezek a munkatársak már nem állnak az alkalmazásukban, és a személyzetük minden más tagját átképzik a helyes eljárásokra.

A farm tulajdonosa azt mondta, létfontosságú, hogy minden állattal gondosan bánjanak, és céljuk az állatjólét lehető legmagasabb színvonalának fenntartása.

Sajnos nálunk is vannak gondok…

Hazánkban rendszeresen ellenőrzik a hatóságok a baromfi, sertés- és szarvasmarha vágóhidakat. Tavaly számoltunk be róla, hogy rendkívül súlyos technológiai-higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Fejér megyei vágóhíd és darabolóüzem ellenőrzése során. Az üzemben tapasztalt áldatlan állapotok miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét. Emellett csaknem két tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszer tételt vont ki a forgalomból – közölték honlapjukon.

A hatóság honlapjáról kiderül, hogy a Perkátára bejegyzett Ábrahám-Sped Kft. előhűtött és fagyasztott marhahúst előállító üzemében tapasztalták a megdöbbentő állapotokat a szakemberek a január végi ellenőrzéskor. A vágóhídi melléktermékeket – csontokat, zsigereket, koponyákat, bőröket, lábvégeket – az udvaron egy féltető alatt nyitott ládákban és a padozaton tárolták. Az üzem udvarára egy korábbi csőtörés során a szennyvíz is kijutott és ott felhalmozódott.

Az udvar hátsó részén a szabadban három levágásra szánt szarvasmarha feküdt elhulláshoz közeli állapotban. Az állatok felállni sem tudtak, egyikük hátsó lábán kötelek voltak.

Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a vágóhíd takarítatlan, rendkívüli mértékben szennyezett. A padozaton vér, sár, bendőtartalom és egyéb, felismerhetetlen szennyeződés volt jelentős mennyiségben. A falakat, berendezési tárgyakat kosz borította. A dobogón és az egyik kézmosóban is belsőség volt. A helyiségben található – rendkívül szennyezett – eszközfertőtlenítők egyike sem működött és az eszközöket (kések, testhasító fűrész) szintén vér és egyéb maradványok borították. A csomagolóanyag-raktárban rendkívül erős rágcsáló-vizeletszag érződött, a csomagolóanyag és padozat rágcsálóürülékkel szennyeződött. A ládamosó helyiségben szintén rágcsáló nyomai (ürülék és rágásnyomok) voltak. Továbbá a helyiségben található kétmedencés mosogató nem volt a csatornába bekötve, szennyvize a padozatra folyt.

A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. A helyszínen fellelt 1940 kg nem nyomon követhető, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszernek pedig haladéktalanul elrendelte a forgalomból történő kivonását. 

(Forrás: Index/Mirror, Borítókép: https://www.vexels.com/vectors/preview/155233/sad-chicken-illustration; Animal Justice Project)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

46 nyuszi talált menedéket náluk, befogadták azokat, akikkel rosszul bántak

magyarallatvedo

Bosszút álltak a kóbor kutyák azon a férfin, aki megrugdosta egyiküket

Marci

Egy méteres láncon, étlen-szomjan tartotta kutyáját az állatkínzó

Marci