Image default

A világ legnagyobb barna medve fajához tartozó Kodiak-medve érkezett Nyíregyházára!

A világ legnagyobb barna medve fajához tartozó Kodiak-medve érkezett Nyíregyházára! A maci több mint 600 kg-ot nyom.

Keddtől láthatják az érdeklődők a Nyíregyházi Állatpark medvecsapatába újonnan érkezett, mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barna medvét (Ursus arctos arctos) és a több mint hatszáz kilogrammos Kodiak-medvét (Ursus arctos middendorffi).

 

A 2009-ben született, óriási termetű Kodiak-medve, Taquka és társa, Felix, a 2013-ban világra jött barna medve 2017 óta éltek együtt a svédországi Orsa állatparkban, innen kerültek át közel kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői állatkertbe – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője kedden az MTI-vel.

Hozzátette, mindkét medve jól viselte a hosszú utat és már láthatók az állatparkban. A szakember elmondta, az alaszkai Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra növő barna medvéinek. A több mint háromezer egyedet számláló fajta még a kalandregényekből ismert grizzlynél is nagyobb, azonban nála kevésbé elterjedtebb.

 

A Kodiak-medve a barna medve legnagyobb termetű alfaja, a jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle. Feltehetően az utolsó jégkorszakban szigetelődött el a többi barna medvétől, és 12 ezer éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak-szigetcsoportban.

 

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A szakemberek szerint a fehérjében gazdag élelem bősége magyarázhatja a fajta hatalmas termetét.

 (Forrás: MTI/Nyíregyházi Állatpark Facebook, Fotó: MTI/Balázs Attila)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Saját életét veszélyeztetve mentette meg a medve elől kutyáit a gazdi – VIDEÓ

Marci

Farkas és medve szokatlan barátságát kapta lencsevégre egy fotós

magyarallatvedo

Elpusztult Tibor, a Budakeszi Vadaspark barnamedvéje

Marci