Image default

A mérgezett sas ismét visszatérhet a természetbe

Több mint egy év lábadozást és szocializálódást követően a csodás gyógyuláson átesett réti sas ismét visszatérhet a természetbe.

Húsvét vasárnap engedtek szabadon egy mérgezésből felépült rétisast a Hortobágyi Madárpark munkatársai. A madarat még 2019 decemberében vették észre Berettyóújfalu mellett, ahogyan a a 42-es főút szélén fejét lógatva ült egy korláton. Megtalálói amint észlelték, lehúzódtak és értesítették a hortobágyi Madárkórház ügyeletét. Az önkéntes madármentő kiérkezéséig a helyszínen maradtak és őrizték a sast, majd a befogásában is segédkeztek.

Kezelése, rehabilitációja több mint egy évig tartott. Kezdetekben a mérgezéstől erős, görcsös idegrendszeri tüneteket produkált, melyek a hosszas kezelés hatására lassan kezdtek csak múlni. Fél évvel az eset után is túl érzékeny volt minden ingerre. Mára helyre jött, minden tünete elmúlt, valamint a Madárkórház röpdéjében további rétisasok társaságában újra szocializálódott.

Mint ismert, a rétisas fokozottan védett faj, hazai fészkelő állománya mindössze 300 költőpár körül mozog. Az elmúlt 15 évben létszámuk szerencsére emelkedett a szigorú védelmi intézkedések jóvoltából, de még mindig rengeteg példány esik a szabálytalanul kihelyezett, tiltott hatóanyag tartalmú mérgek áldozatául.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Feltérképezték a teljes Kárpát-medencét a sasszinkron során

Eszti_mav

Táplálékhiány miatt kevés északi ragadozó madár jelenik meg hazánkban

Marci

Rekordszámú gyógyult gólyát engednek szabadon a Hortobágyi Madárparkból

Eszti_mav