Image default

A sikertelen altatási kísérlet után végül kilőtték a kétbocsos anyamedvét

A sikertelen altatási kísérlet után végül kilőtték a kétbocsos anyamedvét. A bocsai már nagyobbak, így elboldogulnak magukban, viszont megszokták az emberek közelségét, ezért könnyen előfordulhat, hogy visszajárnak majd a lakott területre.

Az emberekre is rárontott a Szentábrahámon garázdálkodó nőstény medve hétfőn éjjel. Így a sikertelen altatási kísérlet és riasztás után kénytelen volt kiadni a kilövési parancsot az összeállt bizottság vezetője. A nagyvadnak két felnőtt bocsa volt – tájékoztatott a Székelyhon.

Több mint két éve folyamatosan bejárt az udvarhelyszéki Szentábrahámra egy kifejlett medve és két bocsa. A vadak a lakókat és azok vagyonát is veszélyeztették – tudta meg a Székelyhon Fazakas Attilától, a Hubertus Vadásztársaság igazgatójától. Mint mondta, már legalább húsz alkalommal észlelték az egyedeket a településen, ez pedig csak a 112-es segélyhívószámon bejelentett esetek számát jelzi.
Ezt Simó Dezső, a község polgármestere is megerősítette a portálnak. Jelezte, hogy a medvék korábban jószágokat öltek, udvarokat forgattak fel Szentábrahámon. Ráadásul az utóbbi időszakban fényes nappal is látták őket az utcákon. „Délben az emberek az úton sétáltak, a munkások aszfaltoztak, de ez sem zavarta a vadakat, amelyek bátran bejöttek a településre. A legrosszabb pedig az, hogy mindannyiszor agresszíven viselkedett az anyamedve, veszélyeztetve a lakókat” – magyarázta.

Nem tudták elaltatni

Fazakas közölte, hogy eddig sem volt egyszerű elriasztani a vadakat, amelyek egyáltalán nem féltek az emberektől. De hétfőn este a megszokottnál is jobban meggyűlt a bajuk az anyamedvével, amely egyebek mellett egy udvaron, tejeskannák környékén ólálkodott. „Az előző napokban riasztólövéseket adtuk le az egyedre, így azt gondoltuk, hogy néhány hétig nem is találkozunk velük. Sajnos ez nem így lett” – mesélte. A 112-es segélyhívószámon tett bejelentés nyomán a helyszínre érkezetek a csendőrség, a polgármesteri hivatal és a vadásztársulat munkatársai, továbbá egy állatorvos. A vadásztársulat igazgatója, illetve a polgármester is arról számoltak be, hogy több riasztólövést adtak le, hogy elkergessék az egyedeket. Ugyanakkor megpróbálták elaltatni az anyamedvét, hogy elszállíthassák a helyszínről, de semmi sem vált be. Ugyanis a nagyvad nem menekült el, inkább agresszívvá vált, és az emberek irányába rontott. A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy le kell teríteni a példányt, ezt pedig végre is hajtották.

A Hubertus Vadásztársaság igazgatója arról is beszélt lapunknak, hogy jól ismerték a kilőtt medvét, amely több mint két éve bocsozott le Szentábrahám határában. A bocsok azóta megnőttek, szinte akkorák voltak, mint az anyjuk, ritka is volt, hogy együtt lássák a családot az utóbbi időszakban. „Most már igyekezett elhagyni bocsait az anyamedve, így nem okoztunk kárt a kilövéssel. A fiatal vadak most már önállóan is megélnek. A gond csak az, hogy fejlődésük során megszokták az emberek közelségét, így könnyen előfordulhat, hogy visszatérnek a lakott területre” – magyarázta a szakember.

(Forrás: Székelyhon, Borítókép-illusztráció Getty Images)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Videó: Így futottak a medve elől az erdélyi havasokban

magyarallatvedo

Újabb magyar településnél láttak barna medvét

Eszti_mav

Videó készült arról, hogyan szökött be egy kóbor medve a marosvásárhelyi állatkertbe, hogy vadásszon

Eszti_mav