Image default

Már négy kisgólya kelt ki a magyarfenesi gólyafészekben!

Már négy kisgólya kelt ki a magyarfenesi gólyafészekben! A “szomszédban” lévő, erdélyi Magyarfenesen rendszerint 4 fiókát szokott tudni felnevelni az ismert gólyapár,  Leske és Miska.

Kikeltek a gólyafiókák a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben – osztotta meg örömmel a Szabadság erdélyi híroldal.

Mint írták, az első kisgólya, ahogyan azt a gólyamegfigyelési projekt vezetői saccolták, május 4-én – az első tojás lerakása után 34 nappal – kelt ki.  Majd hamarosan követte őt a második is. 5-én hajnalban már hárman voltak, ma reggelre pedig a negyedik fiókának is sikerült áttörnie a tojáshéjat.

Az ötödik tojás egyelőre nem „mozog”, de még van némi remény, hiszen az első és az utolsó tojás lerakása között mintegy 8 nap telt el – a kotlás nagyjából félidőben kezdődött. Másfelől, az elmúlt négy évben öt tojásból rendre csak négy fióka kelt ki. Így az sem kizárt, hogy az ötödik ezúttal is záptojás marad… A kisgólyák egyébként az első napokban nagyon gyorsan nőnek. Egy hét alatt szinte a négyszeresére gyarapodnak – ezt éppen a fészekben maradt záptojáshoz viszonyítva lehetett megfigyelni az elmúlt években. A gyors növekedés ugyanakkor azt is jelenti, hogy a felnőtt gólyák gyakran etetnek. Felváltva hordják a fészekbe a táplálékot, a kicsik meg csak esznek, alusznak, nőnek – elkezdődött hát a gólyamegfigyelés legszebb időszaka az Apáthy István Egyesület által működtetett clujbird.ro-n.

Négy gólyát egyébként csak kétszer sikerült felnevelnie Leskének és Miskának az utóbbi hat évben, tavaly hárman repültek ki a fészekből – jegyzete meg a Szabadság.

(Forrás: Szabadság)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A gólyagyűrűzés mellett 8 mentett fiókának is talált befogadó családot a Sóstó Vadvédelmi Központ és az MME!

Erik

Három lépésben készítik fel a mentett gólyákat a szabadon engedésük utáni túlélésre

magyarallatvedo

Már 28 mentett gólyafióka cseperedik a Mályi Madármentő Állomáson!

Erik