Image default

A vízi élővilág 95 százaléka elpusztult a kamcsatkai ökológiai katasztrófában

Ahogyan arról a magyarallatvedelem.hu is beszámolt, ökológiai katasztrófa történt Kamcsatka egyik partszakaszán, amelynek nyomán ma már kijelenthető: csupán a vízi élővilág öt százaléka maradt életben.

Néhány nappal ezelőtt rejtélyes fertőzés rázta meg Kamcsatka egyik partvidékét, amely az emberekre nézve ételmérgezéshez hasonló tünetekkel járt, az állatvilág esetében azonban a következmények rendkívül súlyosak voltak. A világsajtót bejárták a fényképek és a videók az elhullott polipokról, fókákról és egyéb tengeri állatokról. Az óceán felszínén is egyértelmű jelek voltak megfigyelhetők: a víz elszíneződött és habzott.

A CNN tájékoztatása szerint az orosz környezetvédelmi minisztérium először megpróbálta letagadni az ökológiai katasztrófát, amikor azonban világossá vált, hogy a vízi élővilág 95 százaléka elpusztult, már nem tudták tovább tagadni a tényt.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozhatta a tömeges állatpusztulást, de az első mérések szerint a szokásosnál két és félszer magasabb volt az óceán vízének fenoltartalma. Mint ismert, a fenol a fertőtlenítőszerek egyik gyakran használt alkotóeleme. Több feltételezés is napvilágot látott a kiváltó okkal kapcsolatban, a helyi sajtó egy olajszállító hajót, a Greenpeace pedig egy közeli hulladéklerakót nevezett meg, mint lehetséges felelős.

magyarallatvedelem.hu

 

KAPCSOLÓDÓ

Ezrével pusztulnak a fókák a madárinfluenza következtében

Erik

Újra élővilág van a korábban már halottnak nyilvánított Temzében

magyarallatvedo

Ökológiai katasztrófa: tömegesen pusztulnak az állatok egy szennyezés miatt

magyarallatvedo