Image default

Álommeló a javából: Kölyöknevelőket keresnek

A vakvezető kutyák képzésében döntő fontosságú, hogy a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola saját tenyésztői programjában született almok elkötelezett kölyöknevelőkhöz kerüljenek. Ezért jelentkezésüket egész évben folyamatosan várjuk az egész országból.

A kölyöknevelők esélyt adnak

“Iskolánk tenyészprogramjában harminc kölyök születésére számítunk az idén. Azért van szükség erre a viszonylag nagy csapatra, mert átlagosan 40-50 látássérült ember várakozik vakvezető kutyára nálunk” – írta szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Berta László, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs vezetője. Hozzáteszi, szakmai programjuk szerint a kölykök nyolchetes korukig anyjuk mellett nevelkednek.

Azt követően pedig az önkéntes kölyöknevelők otthonában élnek.

A családban szeretetet kapnak és adnak, emellett megtanulnak alkalmazkodni és megismerkednek az ember alkotta környezettel, járművekkel közlekednek, elsajátítják az alapengedelmességet. Ez a fontos ismeretanyag alapozza meg a vakvezető kutyák képzését. Ezt már az alapítvány szakemberei végeznek, miután a tanulók kirepülnek az önkéntesek által biztosított családi fészekből.

„Alapítványunk minden önkéntes kölyöknevelőt felkészít a feladatra, havonta kölyöktalálkozókat tartunk, foglalkozunk a felmerülő kérdésekkel, segítünk túljutni az esetleges megakadásokon. Szóval nem szükséges tapasztalt kutyásnak lenni ahhoz, hogy valakiből önkéntes kölyöknevelő váljon. Sokkal inkább múlik az új ismeretek befogadásának igényén, és azon, hogy elfogadja kiképzőink tanácsait, kéréseit. Lényeges az is, hogy a jelentkező életében helye legyen a kutyának, vigye magával a munkahelyére, iskolába, szabadidejében is sok időt töltsön vele. Jó hír, hogy a nyugdíjasok körében is népszerű a programunk, hiszen nekik valóban sok idejük van. Önkéntes kölyöknevelői programunkban mintegy 60 fővel dolgozunk, szeretünk együtt lenni, örülünk annak, hogy barátságok születnek” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Kifizetik a költségeket

A kölykök számára a kutya iskola biztosítja a minőségi tápot, oltásokat és az egészségügyi ellátást, a felszerelést, erre nem kell költenie a kölyöknevelőknek. Gyakori kérdés, hogy egy év elteltével „örökre” el kell-e engedni a nevelt kutyát.

“Természetesen nem, akkor sem szakad meg a kapcsolat, amikor látássérült gazdához kerülnek, sokkal inkább egy életre szóló barátság kezdődik ezzel” – magyarázzák a szervezet szakértői. Jelentkezni ide kattintva lehet.

Érzékenyítést tartottak a kölyöknevelőknek

Márciusban érzékenyítő programot tartott a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a Yettel székházban önkénteseik számára. Alapítványt már több mint kétszázötven lelkes önkéntes segíti, munkájukkal többek között a leendő vakvezető kutyák nevelését, a kutyafuttatást, szabadidős programokat, a látássérült kliensek orvoshoz jutását – vagy kutyájuk állatorvoshoz szállítását – segítik elő.

Az önkéntesek számára nagyon fontos, hogy megismerjék, hogyan segíthetnek jól a látássérült embereknek. Első lépésben azt, mit élnének át, ha látássérültek lennének, milyen kiszolgáltatott érzés lefedett szemmel elindulni, és mennyire fontos egy látássérült ember számára a helyes segítségadás és a bizalom.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Jobban van Gyömbér, a megtámadott vakvezető kutya

magyarallatvedo

Karácsonyi angyalkákat hívtak a gyerekeknek

Viki

Gyönyörűek a nyíregyházi oroszlánkölykök (képgaléria)

magyarallatvedo