Image default

Vannak akik még tojásokon ülnek, a bíbicek már fiókákat vezetgetnek

A Körös-Maros Nemzeti Park füves gyepjein és rétjein költésbe kezdtek a térségre jellemző partimadár fajok. Bíbicek, piroslábú cankók, nagy godák, gólyatöcsök, gulipánok. A bíbicek már fiókáikat vezetgetik.

A térségre jellemző partimadarak közül legkorábban a bíbicek kezdtek költésbe, ők már március utolsó napjaiban a fészkeken ültek. A bíbiceket a piroslábú cankók és a nagy godák követték, végül pedig a gólyatöcsök és a gulipánok is költésbe kezdtek.

Április végén a bíbicek már fiókáikat vezetgették a vizes élőhelyek közelében.

A többi partimadár-fajhoz hasonlóan az ő fészekaljuk is rendszerint négy tojásból áll és sikeres költés esetén mind a négy fióka ki is kel.

A Dévaványai-Ecsegi puszták azon területein, ahol a vizes élőhelyek elegendő csapadékot kaptak ott nagyobb számban koncentrálódnak a partimadarak. A nedves, vizes rétek kiterjedése azonban idén az átlagosnál kisebb,

így várhatóan kevesebb nagy goda költ majd a térségben.

Kardoskúton április 22-én, egy dűlőút mellett figyelték meg az idei első bíbic fiókát. A dűlőút egy mélyebb fekvésű, mezőgazdasági művelés alatt álló terület mellett vezet. A pár napos fióka megpillantása mellett az anyamadár jellegzetes viselkedése is árulkodó volt.

Valószínűleg több fióka is lapult a közelben, a növényzet közé rejtőzve.

A bíbicszülők mindig harciasan védelmezik a fiókákat, esetleg magukat sérültnek tettetve próbálják elterelni az „ellenség” figyelmét. Habár a kis bíbicek 3-4 napos korukban már önállóan táplálkoznak, a fizikai védelemre továbbra is szükségük van. Egyrészt a ragadozók ellen, másrészt a hidegebb áprilisi éjszakákon a szülők testükkel melegítik a fiókákat.

Vonuláskor 2-3000 példányos bíbicek csapatai is összegyűlnek a kardoskúti Fehér-tónál, azonban a költőpárok száma 10 alatt van a területen. Érdekesség, hogy a gyepterületek mellett a mezőgazdasági kultúrákban is sikeresen költenek ezek a Kardoskúti-puszta képéhez is szorosan hozzátartozó madarak.

Körös-Maros Nemzeti Park – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megkezdődött a rajzás: Nőstényekért vetélkednek a szarvasbogarak

Eszti_mav

Egyre több a vörös vércse, jelentősen megerősödött az állományuk

Marci

5 hét gondozás után elrepültek a mentett gólyafiókák

Marci