Image default

Talán mégis sikerül a tudósoknak megmenteni a kihalástól a világ egyik legritkább madarát, a kékszemű galambocskát

Talán mégis sikerül a tudósoknak megmenteni a kihalástól a világ egyik legritkább madarát, a kékszemű galambocskát! Már csak 15 példányuk él a természetben.

Tudósoknak sikerült egy tojásból kikeltetni, életben tartani és felnevelni a világ egyik legritkább állataként számon tartott, Brazíliában honos kékszemű galambocska egy példányát – közölte pénteken az angliai Chester állatkertje, amelynek szakértői részt vettek a projektben.

Az MTI forrásaira hivatkozva az Origo közölte, hogy a súlyosan veszélyeztetett madárfaj megmentése érdekében kifejlesztett eljárással ez már a harmadik fióka volt, amelyet sikerült felnevelni a brazíliai Minas Gerais államban.

Tudósok szerint a ritka madárkából már csak 15 példány élhet a vadonban.

Andrew Owen, a chesteri állatkert madárrészlegének vezetője elmondta: azért vágtak bele a fiókák gondozásába, mert nem akarták tétlenül végignézni, hogy ez a gyönyörű madárfaj kihaljon.

A kékszemű galambocskának korábban több mint 70 évig egyetlen példányát sem észlelték. 2015-ben fedezték fel újra a barnás színű, kis méretű madarat. Kis számú populációja a délkelet-brazíliai szavannákon él – írta az Origo.

A brit, brazil és amerikai tudósokból álló csapat tavaly nevelte fel az első két fiókát. Majd a sikeren felbuzdulva – a helyi brazil természetvédelmi hatóságok engedélyével – idén két újabb tojást emeltek ki egy fészekből, hogy folytassák a mentőakciót. Az egyik tojásban sajnos már csak egy halott embriót találtak. Viszont a másikból egészséges fióka bújt ki. A tudóscsapat a begytejhez hasonló táppal etette a kismadarat. A kékszemű galambocska gyorsan növekedett, és két társával együtt ma már annak az ember által gondozott kékszeműgalambocska-populációnak a magját alkotja. Ez pedig talán segíthet megmenteni a fajt a kihalástól.

Mivel nagyon kevés példány él már szabadon a vadonban, minden évben csak csekély számú tojást tudnak kiemelni a fészkekből. A tudósok azonban bíznak benne, hogy apránként párokat is el tudnak majd helyezni biztonságos kialakítású madárházakban, hogy ott rakjanak fészket és neveljék fel maguk a fiókáikat.

(Forrás: MTI/Origo,  Fotó: Rob Jansen, Forrás: Shutterstock)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megmenekült ez a cukiság a kihalástól

magyarallatvedo

Az orvvadászat és élőhelyük elvesztése miatt hamarosan a kihalás fenyegetheti a tobzoskákat

Erik

Szomorú hír: ezerrel nőtt a kihalással fenyegetett fajok száma egy év alatt

Erik