Image default

A botswanai elnök kiakadt: 20 ezer elefántot küldene Németországba!

A botswanai elnök kiakadt: 20 ezer elefántot küldene Németországba! A zöldek vezette német környezetvédelmi minisztérium az elefántvadászok trófeáit vette célkeresztbe, amelyeket gazdag nyugati ügyfeleknek kínálnak fel eladásra.

Botswana elnöke azzal fenyegette meg Németországot, hogy húszezer elefántot küld az európai országnak. Az afrikai ország államfőjét ugyanis felbőszítette, hogy Berlin bírálta az elefántok vadászatát és a trófeák exportját – írta a Hirado.hu.

Az államfő szerinte országa csupán az állatok számát szabályozza.

„Éljenek a németek úgy az állatokkal, mint ahogy nekünk akarják diktálni”

– jelentette ki Mokgweetsi Masisi botswanai elnök a Bild című napilap internetes változatában kedden közölt interjúban.

„Ez nem vicc” – tette hozzá az ajánlatról. „Szívesen adnánk ilyen ajándékot Németországnak” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ajándék elutasítását nem fogadnák el.

A Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelődött Botswanában él a világ legnépesebb elefántpopulációja – mintegy 130 ezer egyed – amellyel az elnök szerint nehéz az együttélés.

Mokgweetsi Masis megemlítette, hogy az elefántok emberekre, falvakra és megművelt területekre támadnak. A zöldek vezette német környezetvédelmi minisztérium az elefántvadászok trófeáit vette célkeresztbe, amelyeket gazdag nyugati ügyfeleknek kínálnak fel eladásra.

A tárca idén kilátásba helyezte a trófeák importjának szigorúbb korlátozását a vadorzással kapcsolatos gondok miatt.

A német minisztérium szóvivője kedden közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy tárgyalásokat folytatnak az Európai Unión belül a kötelező importengedélyeknek más védett fajokra történő kiterjesztéséről.

„Németország a legnagyobb vadásztrófea-importőr az EU- belül, és ebből a szempontból különleges a felelőssége” – tette hozzá a szóvivő. Masisi elnök tervezett „ajándékával” kapcsolatban a szóvivő közölte, hogy Botswana az ügyben még nem lépett kapcsolatba Németországgal.

Botswana 2019-ben feloldotta az öt évvel korábban az elefántpopuláció és más fajok védelmében elrendelt teljes vadászati tilalmat.

A döntés felháborította a környezetvédőket. A kereskedelmi célú vadászat fontos helyi bevételi forrás. Botswana azóta éves kvótát ad ki a levadászható állatokra. Az ország 8000 elefántot kínált fel Angolának és 500-at Mozambiknak 2022-ben – írta a Hirado.

(Forrás: Hirado.hu/MTI, Fotó: MURALI NARAYANAN/500PX PRIME/GETTY IMAGES)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kisfilmen Samu, a két hónapos elefánt

Marci

Samu, a 3 hónapos elefánt imád a testvérével pancsolni – VIDEÓ

Marci

Születésnapok sorozata: Arun négy, anyukája pedig húsz éves lett

Marci