Image default

Különleges, hófehér szarvas bukkant fel Debrecen mellett

Különleges, hófehér szarvas bukkant fel Debrecen mellett. Az állat valószínűleg pigmenthiánynak köszönheti egyedi megjelenését.

Elképesztő találkozást rögzített a kamera kedden reggel a debreceni Vekeri-tó mellett található Falka Tanyánál – számolt be a Haon. A portál szerint a tanya tulajdonosa autójából arra lett figyelmes, hogy

egy hófehér szarvas sétál az út szélén, majd beszalad a fák közé.

Az állatról készült felvétel nem a legjobb minőségű, de még így is jól ki lehet venni rajta a szarvast, amely valószínűleg pigmenthiánynak köszönheti egyedi megjelenését.

A készítő a leírásban megosztotta, először azt hitte, káprázik a szeme, amikor meglátta az állatot -írta a Mandiner. A videót ide kattintva tekinthetik meg!

Törcsváron is különleges, hófehér őz került lencsevégre!

Egy fehér őz jelent meg a Törcsvár környéki erdőkben. A ritka jelenségről a csodaszép fotókat a Brassó megyei hegyi csendőrök készítették, és osztották meg a Facebook oldalukon – írja a Maszol.

“A természet… mindig meglepő és lenyűgöző. A törcsvári hegyi őrs munkatársai egy völgyben találkoztak a fehér őzzel. A fehér szőrzet nagyon ritka, valószínűleg albinizmusnak tulajdonítható, ez egy genetikai rendellenesség, amely abban nyilvánul meg, hogy nagyon kevés vagy egyáltalán nem termelődik melanin, a pigment, amely a bőrt, a szemet és a hajat színezi”

– olvasható abejegyzésükben.

Az Egyesült Királyságban is találkoztak nemrég egy hófehér szarvassal

Az Egyesült Királyságban egy apa és lánya nemrégiben egy rendkívül érdekes és ritka álltara lettek figyelmesek: egy teljesen hófehér szarvas bukkant elő az erdőben. A Fox News hírére az Origo bukkant.

Esha Patel október 8-án horgászni ment édesapjával, mikor három szarvasra lett figyelmes.

AZ EGYIKÜK TELJESEN FEHÉR VOLT.

Még soha nem láttunk ilyet, és apám azt kérdezte: Biztos, hogy szarvas volt, és nem kecske? – mondta a lány. “Állítólag nagyon szerencsés dolog látni őket, úgyhogy lottószelvényt terveztem venni” – tette hozzá.

A Brit Szarvas Társaság szerint a fehér szarvasok a dámszarvasfélékhez tartoznak, és az Egyesült Királyságban nagyon ritkák. Az albínó szarvasoknak nincs pigmentációjuk, teljesen fehér a bőrük, rózsaszínű a szemük, az orruk és a patáik – közölte az Észak-Karolinai Vadvédelmi Bizottság. Albinizmus minden 30 000 szarvasból csak egynél figyelhető meg – jegyzi meg ugyanez a szervezet a honlapján. Az ilyen állatokat az amerikai őslakosok szentnek tartják.

Az albinizmus

Az albinizmus (latin albus: „fehér” szóból) a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. Valójában egy genetikai rendellenesség, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok szervezete előállítsa a melanin nevű festékanyagot. Ez a pigment adja az állatok bőrének, bundájának, tollazatának és szemének is a színét, hiánya esetén az élőlényeknek fehér bőre és rózsaszín vagy vörös szeme lesz. A melanin nevű festékanyag hiánya tehát előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön. Az albínók bőre tejfehér, hajuk-szőrzetük fehér, szemük pedig pirosas.

Az albinizmus jelensége az emlősökön (beleértve az embert is) kívül előfordul halak, madarak, hüllők és kétéltűek egyedeiben is.

Egyes állatfajok külső megjelenlésében rendlívül nagy szerepe van az álcázásnak. Rejtőzködő színeik azért alakultak ki az evolúció során, hogy könnyebben elbújhassanak a ragadozók elől, ezzel segítve a faj további fennmaradását.

Az albinizmus előfordulása viszonylag ritka az állatvilágban, hiszen az albínó egyedek hófehér megjelenése jelentősen elüt a környezet természetes színeitől, így a ragadozók könnyű prédájává válik az állat. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy az albinó jelleggel rendelkező állatok ne élhetnének meg hosszabb életkort!

(Forrás: Haon, Maszol, Origo Címlapfotó: Brassó megyei hegyi csendőrök hivatalos Facebook-oldala)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Két év után sikeresen levágták az autógumit egy szarvas nyakáról – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Gyönyörű szarvassal találkoztak a veszprémi rendőrök

Erik

Felfüggesztett börtön a lelőtt gímbikáért

magyarallatvedo