Image default

Ilyen támogatást kapnak a rendőrök az állatkínzók ellen egy friss megállapodás értelmében

Együttműködési megállapodást írt alá a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK). A tervek szerint közös állatkínzásról szóló lakossági tájékoztató kiadványt készítenek, valamint állatvédelmi felhívások, pályázatok, tájékoztató anyagok és játékok kidolgozásában vesznek részt. Közösen fogják népszerűsíteni különböző rendezvények keretében a felelős állattartást is.

Kedden írta alá az együttműködési megállapodást a BRFK és a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány. A megállapodás célja az állatvédelem és a bűnmegelőzés kapcsolatának elmélyítése, az állatvédelmi ismeretterjesztés hatékonyságának javítása. De a rendőrségi eljárások állatvédelmi szakmai támogatása, valamint a felelős állattartás népszerűsítése is a feladatok között van a fővárosban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a közelmúltban több állatvédelmi tárgyú megállapodást is kötött, együttműködnek az Állatorvostudományi Egyetemmel, a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal és az Állatmentő Ligával is.

Kiemelkedő az igény az állatkínzókkal szembeni fellépésre

Ovádi Péter szerint napjainkra az állatvédelem nem csak egy-egy társadalmi csoport elköteleződése az állatok iránt, hanem

az egész lakosság számára jelentős társadalomalakító tényezővé vált.

Az állatvédelmi kormánybiztos hangsúlyozta: 2021-ben több mint 262 ezer magyar állampolgár töltötte ki az online állatvédelmi konzultációt. A kérdésekre adott válaszokból egyértelmű volt, hogy az állampolgárok részéről kiemelkedő igény mutatkozik az állatokat bántalmazókkal szembeni következetes fellépésre.

A megkérdezettek kilencvenhét százaléka szerint az állatkínzók szigorúbb büntetést érdemelnek. Úgy véli, hasonló szellemben sikerült elérni a következő sikert az állatvédelem területén. Az Országgyűlés egyhangú döntésének értelmében szigorodtak a Büntető Törvénykönyv egyes állatvédelmi tárgyú rendelkezései,

“Jogalkotási munka ilyen szintű pozitív társadalmi fogadtatására rég volt példa”

– tette hozzá.

Meglátása szerint ahhoz, hogy a szigorúbb szabályok a gyakorlatban is érvényesülhessenek, az állatvédelmi eljárások szereplőinek összefogására van szükség, a rendőrség szerepe pedig pótolhatatlan és kiemelt.

Szakmai támogatást kap a BRFK

Vetter Szilvia emlékeztetett arra, hogy 2021-ben az ORFK az egyik alapítója volt Magyarország Állatvédelmi Kódexének. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint azóta folyamatosan mélyül az együttműködés a Rendőrséggel az állatvédelem területén. Véleménye szerint ennek egyik rendkívül fontos terepe a bűnmegelőzés,

figyelembe véve az állatkínzás és az emberek elleni erőszak szoros összefüggését is.

Az együttműködési megállapodás keretében az Alapítvány – egyebek mellett – vállalja, hogy állatvédelmi szaktudással és a nyomdai költségek biztosításával segíti közös, állatkínzásról szóló lakossági tájékoztató kiadványának létrejöttét. Térítésmentesen bocsát a BRFK rendelkezésére állatvédelmi oktatási és ismeretterjesztő anyagokat elektronikus formában, valamint előadókat delegál a BRFK állatvédelmi szakmai rendezvényeire.

Az Alapítvány és a BRFK mindemellett vállalja, hogy kölcsönösen tájékoztatják egymást olyan információkról, amelyek a másik fél tevékenységét, működését segítik. A közös munka eredményeit pedig a rendelkezésükre álló kommunikációs eszközökkel népszerűsítik a helyes állattartási kultúra és az állatvédelemmel kapcsolatos közgondolkodás formálása céljából.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kontroll az állatkínzás ellen

magyarallatvedo

Halálra kínoztak egy delfint a strandolók Texasban

Marci

Élve nyúzhattak meg egy kiskutyát Szolnokon

Viki