Image default

Visszanyerte szabadságát a két kis mentett kamasz cickány a Fehér Holló rezervátumában (+videó)

Visszanyerte szabadságát a két kis mentett kamasz cickány a Fehér Holló rezervátumában! Nagyjából két hete mentették meg a pöttömnyi apróságokat.

Szombaton, másfél hét erősítés után elengedték a két kamasz cickányt a rezervátum területén – osztotta meg örömmel a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont.

Mint megjegyezték, remélik azóta is jól vannak. A hely tökéletes számukra, ugyanis találkoztak már több részen is cickányokkal. A szabadon engedésükről egy aranyos videót is közöltek:

Mint korábban beszámoltunk róla, babszem méretű cickányokat mentett a Fehér Holló!  

Amikor a telefon végén meghalljuk, hogy kis cickányokat találtak, mindig görcsbe áll a gyomrunk. Ugyanis az életben tartásuk nagyon nem könnyű – osztotta meg közösségi oldalán a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont.

Mint megjegyezték, ebben a szezonban eddig öt kicsi érkezett, és sajnos csak kettőt tudtunk szabadon engedni. Minél kisebb korban érkeznek, esetlegesen pluszban még sérüléssel is, annál nagyobb a küzdelem – hívták fel a figyelmet.

A két kicsi, aki több mint 1 hete érkezett a Mentőközpontba és szerencsére akkora volt, hogy a tápszer mellett már rovarokat is fogyasztottak.

A mezei cickány

Magyarországon az egész országban előfordulnak a cickányok, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon a  leggyakoribbak. Bundájuk hátukon szürkésbarna, hasukon szürkésfehér. Fejük megnyúlt, pofájuk hegyes, bajuszszőreik hosszúak, orruk állandó mozgásban van. A cickányok szemeik kicsik, füleik alig emelkednek ki a bundájukból.

A mezei cickány testhossza 6,4-8,7 cm, farokhossza 2,9-4,6 cm, testmagassága 1,2-1,3 cm. Testtömege 6-13 gramm.

A mezei cickány a talajban és a talajfelszínen élő gerinctelenekkel táplálkozik. Étrendjét elsősorban földigiliszták, bársonylegyek lárvái, ikerszelvényesek, csigák és különféle rovarok alkotják. Növényi részeket szinte egyáltalán nem fogyaszt. Elhullott állatok maradványait is megeheti.

A cickányok anyagcseréje testméretükkel fordítottan arányos. Minél kisebb egy állat, testfelülete a tömegéhez képest annál nagyobb, és így hővesztesége is nagyobb, ezért állandó kalóriafelvételre van szüksége. A cickányok éjszaka és nappal is aktív állatok, hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell felvenniük. Ha nem találnak elég táplálékot, sajátságos merev állapotba jutnak. Ez a merev állapot mesterségesen is előidézhető a takarmány megvonásával.

Inkább éjszaka aktív. Általában felszín alatti járataiban mozog, tápláléka egy részét is itt szedi össze. Nem alszik téli álmot, ilyenkor a hó alatti járataiban kutat élelem után.

(Forrás: Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Fiatal lányok mentették meg a fészekből kipottyant rigó fiókák életét

Erik

Ettől elolvadsz: Tündéri kis ördögöt mentettek Felsőörsnél

Viki

Nagyon kell a csoda: óriásit kell küzdeniük az újszülött süni babáknak!

Erik