Image default

DÖBBENET – ELÁJUL, HA MEGHALLJA, MENNYI ELDOBHATÓ MASZKOT FOGYASZTOTT EL AZ EMBERISÉG

De biztosan nem egy ennyire stílszerű ülőgarnitúrára. Tobia Zambotti olasz dizájner különleges bútorával a járvány hatására megugró műanyagszennyezésre akarta felhívni a figyelmet.

Bár az egyszer használatos védőeszközöknek létezik fenntartható és hatásos alternatívája, mégis sokan megmaradnak az egyszerűbb változatnál – ennek köszönhetően az elmúlt évben jelentősen megnőtt a szeméttelepekre kerülő és a természetes vizekbe jutó műanyagszemét mennyisége.

Fotó: Tobia Zambotti/dezeen.com

A Deezen szerint a dizájner önkéntesek segítségével összegyűjtött, majd körültekintően sterilizált 10 ezer maszkot, hogy ouch-19 névre keresztelt, saját tervezésű kanapéjában látványos töltőanyagként hasznosítsa azokat. A fényes, áttetsző borítású bútor nem véletlenül idézi fel a jég látványát.

Zambotti így akarta érzékeltetni, hogy az általa felhasznált több ezer maszk csak a jéghegy csúcsa: a világjárvány kezdete óta mintegy 129 milliárd maszkot használtunk el.

Ennek a mennyiségnek becslések szerint alig több mint 30 százaléka került megfelelően kezelésre, így jelentős részük a jövőben tovább fokozhatja a tengerek mikroműanyag-szennyezését.

Zambotti ugyanakkor a többféle ülőbútorrá alakítható, moduláris elemek elkészítésekor nem véletlenül döntött a 100 százalékban újrahasznosítható PVC-borítás mellett: meggyőződése, hogy a körültekintően megválasztott és megfelelően kezelt műanyaggal nincsen semmi probléma.

 

Élő Bolygónk, címlapfotó: Naomi Brannan

KAPCSOLÓDÓ

Megdöbbentő kutatás: Naponta tízmillió mikroműanyag-részecskét fogyaszt el egy kék bálna

Erik

Széles körű összefogást szorgalmaznak a természeti értékek megőrzéséért

Eszti_mav

Kiderült, honnan származik a nagy csendes-óceáni szemétszigetbe összesodródott hulladék

magyarallatvedo