Image default

Tengeri szivacsok segíthetnek a mikroműanyag-szennyezés felmérésében

A tengeri szivacsok bioindikátorként fontos feladatot tölthetnek be a tengerek mikrooműanyag-tartalmának felmérésében.

Az Environmental Pollution folyóirat új számában publikált tanulmányban a müncheni LMU kutatója, prof. dr. Gert Wörheide által vezetett csoport rámutatott, hogy a tengeri szivacsok bioindikátorként komoly lehetőséget jelentenek a tengerekben található mikroméretű szennyező anyagok monitorozásához – számolt be a phys.org nyomán az Ökoroom.

A mikrorészecskés szennyezők vizsgálatához Wörheide és munkatársai mineralizált szivacsokból vettek mintákat egy korallzátony közelében, az indonéz Bangka-sziget partjainál. „Azért választottuk ezt a helyet, mert Délkelet-Ázsia a műanyagszennyezők hotspotja az óceánokban” – mondja Elsa B. Girard, a tanulmány vezető szerzője.

A mintákban talált szennyeződések köre a műanyagoktól, például a polisztiroltól a pamutig és a titán-dioxidig (TiO2) terjedt – ez utóbbit elsősorban színezékekben és festékekben használják, valamint a fényvédő krémek alkotóeleme.

A kutatók szivacsmintákban 90–600 részecskét fedeztek fel grammonként. „Mivel a szivacsok súlya akár több száz gramm is lehet, ezen eredmények alapján úgy becsüljük, hogy mindegyikben több mint 10 000 részecske halmozódhat fel” – mondja Wörheide. „Ez a tény alkalmassá teszi őket arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük az óceánok antropogén mikrorészecske-szennyeződését.”

okoroom.hu nyomán magyarallatvedelem.hu; Fotó: shutterstock.com

KAPCSOLÓDÓ

Két magyar lány mentheti meg a földet a műanyagszeméttől

magyarallatvedo

DÖBBENET – ELÁJUL, HA MEGHALLJA, MENNYI ELDOBHATÓ MASZKOT FOGYASZTOTT EL AZ EMBERISÉG

magyarallatvedo

Hat napig csak műanyag jött a mentett kisteknősből

magyarallatvedo