Image default

Egy erdei pintyet elejtő kis sólymot videóztak le az Aggteleki Nemzeti Parkban

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Egy erdei pintyet elejtő kis sólymot videóztak le az Aggteleki Nemzeti Parkban! A kis sólyom Magyarországon nem fészkel, de rendszeres téli vendég. Európa legkisebb termetű ragadozómadara. 

Serfőző József az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője 2023.10.19-én Hernádbűd határában egy zsákmánnyal felrepülő kis sólymot pillantott meg egy tárcsázott tarlón. A madár a Hernádtól keletre elterülő, magasparti oldalon szállt éppen.

Borult időben, szitáló esőben nem repült messze, kb. 50 m után ugyanazon a tarlón ült le táplálkozni.” – írta Serfőző József. Mint később a zsákmány maradványokból kiderült egy erdei pintyet fogott. Táplálkozás után a csőr és karomtisztogatás következett, ezt követően elrepült egy pihenőhelyre emészteni.

 

A kis sólyom rendszeresen megjelenő téli vendég az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Egyesével, ritkán kettesével ősztől-tavaszig találkozhatunk vele, főként nyílt területeken (szántóföldek, füvespuszták). Magyarországon nem fészkel, de rendszeres téli vendég. Európa legkisebb termetű ragadozómadara. A vörös vércsénél zömökebb testalkatú, gyors röptű madár. A hím háta szürke, a tojóé barna. Eurázsia és Észak-Amerika tundráin és tajgáin fészkel. Többnyire a talajon, ritkábban fákon, elhagyott varjúfészekben költ. 4-6 db tojást rak, melyből 1 hónap kotlás után kelnek ki a fészeklakó fiókák, melyek további szűk 1 hónap nevelés után hagyják el először a fészket. Főként kisebb énekesmadarakkal, ritkábban kisemlősökkel, rovarokkal táplálkozik.

Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Szerencsésen megérkeztek az első kis sólymok a Körösökhöz is

A kis sólyom a legkisebb, hazánkban is előforduló sólyomféle, erre utal egy régebbi neve is: törpesólyom.

Október közepén felbukkantak az első kis sólymok a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületénírja a park. Ritkán kerülnek szem elé, így különleges élménynek számít, ha vadászat közben is meg tudjuk figyelni őket.

A Körös Maros Nemzeti Park különböző tájain is megfigyelhetjük a téli időszakban, de sehol sem gyakori. A Kis-Sárréten is csak ritkán kerül szem elé, elsősorban a nyílt pusztai területeken, jószágtartó telepek közelében figyelhető meg, de a halastavakon és a környékbeli vizes élőhelyeken is előfordul. Ilyenkor, ha szerencsénk van, vadászat közben is megfigyelhetjük, amint rendkívül gyors szárnycsapásokkal, sokszor közvetlenül a föld felett repülve, üldözőbe veszi az apró énekesmadarakat.

(Forrás: Aggteleki Nemzeti Park/KMNPI, Fotók: Wikipedia, brainmanpictures.piwigo.com)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Szerencsésen megérkeztek az első kis sólymok a Körösökhöz

Erik

Láttál már napfürdőző őszapó családot?

Viki

Megszületett az idei első hucul csikó

magyarallatvedo