Image default

Egy újabb tavaszi bezárást valószínűleg már több állatkert, vadaspark sem élne túl

Míg az erdők, turistaútvonalak és tanösvények a koronavírus második hulláma alatt is látogathatók, addig a zömében szintén nyitott terű vadasparkoknak és állatkerteknek ezúttal is be kellett zárniuk. Az újabb korlátozások különösen nagy érvágást jelentenek azoknak az intézményeknek, amelyek magánkézben vannak, és bevételük nagy részét a jegy és bérletárak adják össze – írja a nlc.hu.

„Most a túlélés a tét!!! Felelősségünk van, dolgozóink és állataink felé!!! Soha nem gondoltuk, hogy segítséget kell kérnünk, de ez így már 5 hónap! Az nagyon sok. (…)”

– olvasható a segítségkérő poszt a Szigethalmi Családi Vadaspark hivatalos Facebook-oldalán, amelynek üzemeltetői nem értenek egyet az újabb, ideiglenes bezáratással.

„A kirándulóhelyek nincsenek lezárva, korlátozva, akkor egy erdőben lévő abszolút nyitott vadasparkot miért kell bezárni? Miért nem elég csak négyzetméterre korlátozni a látogatók számát?

– tette fel a kérdést Kádár Patrícia a vadaspark vezetője, miután telefonon elértük.

Kétségbeesése érthető, hiszen a koronavírus-járvány berobbanása, és az azt követő korlátozások a vadasparkokat (is) súlyosan érintették, hiszen pont abban az időszakban kellett bezárni a kapuikat, amikor anyagilag meg tudták volna alapozni az évüket.

Ráadásul ezeknek az intézményeknek a bezárások alatt is működniük kell tovább: etetni kell az állatokat, és a kötelező, ütemezett karbantartási munkálatokat is el kell végeztetniük.

Fotó: Szigethalmi Családi Vadaspark

Ellátni való állatból pedig nincs hiány: a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ) adatai szerint több mint 30 ezer lakója van a hazai állatkerteknek, ezek egy részét nemzetközi fajmentő tenyészprogram keretében tartják.

Kádár Patrícia szerint a legnagyobb nehézségekkel a magánkézben lévő vadasparkoknak kell szembenézniük, amelyek önkormányzati és állami támogatás nélkül tartják fenn magukat.

Ők is családi vállalkozásként működnek, a vadaspark a nagyszülői ház udvarából nőtte ki magát, ahol 2011-ben még csak néhány tyúk, liba és kacsa élt. Ma már többek között törpemalacot, őzeket, lovakat, birkákat, teknősöket és papagájokat lehet náluk nézegetni, sőt, a hosszú és költséges munkálatok során bővültek: megnyitották az ország első Vadmentő Központját. Ám a koronavírus-járvány, ahogy sok más szektorban, az ő felívelő sikerüket is lejtmenetbe kapcsolta.

„Sajnos sem a tavaszi, sem a mostani bezárás alkalmával nem kaptunk segítséget, sem az önkormányzattól, sem az államtól” – mondta, hozzátéve, hogy az utóbbi időszakban a saját tartalékaiból, és a civilek támogatásaiból próbálnak túlélni.

Már az első bezárás is nagy kihívás volt számukra, hiszen rögtön tél után, a tavaszi nyitásukat érintette. „Normál esetben, ebben az időszakban rengeteg csoportunk van hétköznaponként, hétvégenként pedig sok család látogat el hozzánk. Így ez nagy kiesés volt” – magyarázta Patrícia, hozzátéve, hogy a nyár egy kis fellélegzést jelentett, hiszen újra megjelentek a látogatók.

Ám az őszi szezon, a pandémia második hulláma miatt, ismét elmaradt a megszokottól.

Fotó: Szigethalmi Családi Vadaspark„Nekünk az egész évi fenntartásunk költségeit tavasztól őszig kell kitermelni, a tavasz és az ősz számít a nagyobb bevételi időszaknak, ami most teljesen elmaradt” – tette hozzá a vadaspark vezetője.

A nehézségek ellenére eddig gazdasági okokból még egy kollégájuktól sem kellett megválniuk. Jelenleg 27 főt foglalkoztatnak teljes állásban. Az ügyvezető szerint a legutolsó dolog lenne, amit tennének a túlélés érdekében, hogy bárkitől is megváljanak. Ez viszont a jelenlegi helyzetben egyre nehezebben megugorható feladatnak tűnik, hiszen havi 5-5,5 millió forintba kerül a park fenntartásának a költsége, amit látogatók nélkül lehetetlenség kitermelni.
Amiben a látogatóink tudnak nekünk segíteni, az az, hogy a 2021- es évre elővételben meg lehet vásárolni az idei árainkon bérleteinket, belépő jegyeinket. Ez egy kicsit enyhíteni tudja kiadásainkat, de sajnos ez édes kevés. Ettől függetlenül persze nagyon nagyon hálásak vagyunk a családoknak, személyeknek, hogy ily módon segítenek bennünket.” – mondta, és azt sem titkolja, hogy a tartalékaik fogyóban vannak, ezért nagy szükség van a civil támogatásra.

Ahogy telnek a hónapok a túlélésre játszunk! Ez a hivatásunk, az életünk!”

– tette hozzá elkeseredetten, mielőtt letettük a telefont.

Fotó: Szigethalmi Családi Vadaspark

A cikk további része a Nők Lapja Café oldalán folytatódik IDE KATTINTVA.

nlc.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Nevet keresnek egy hatvani csacsinak

magyarallatvedo

Elpusztult Tibor, a Budakeszi Vadaspark barnamedvéje

Marci

Borzalom: kutyák téptek szét több tucatnyi muflont Somoskőn

Viki