Image default

Egyre több galibát okoznak az elszaporodott mosómedvék Japánban!

Egyre több galibát okoznak az elszaporodott mosómedvék Japánban! A mosómedvék nem őshonosak a szigetországban. Háziállatként telepítették be őket és mára már súlyos gondot okoznak a hatóságoknak.

Egyre nagyobb zűrzavart okoznak a Tokió környékén elszaporodott mosómedvék, amelyek egy, az 1970-es években bemutatott anime hatására háziállatként tartott állatok utódai – írja cikkében a Világgazdaság.

A japán főváros környékén elfogott mosómedvék száma sajtóbeszámolók szerint az elmúlt évtizedben megötszöröződött így a 2023 áprilisában véget ért költségvetési évben 1282 mosómedvét fogtak be a hatóságok, szemben az egy évtizeddel korábbi 259-cel – írja a The Guardian.

A hiedelmek szerint jó szerencsét hoz a mosómedve

Japánban egyébként létezik egy kutyafajta, a tanuki vagy mosómedve kutya, ami a népi hiedelmek szerint jó szerencsét hoz. A mosómedvék nem őshonosak a szigetországban, sőt a környezetvédelmi minisztérium 156 fajt tartalmazó invazív fajok listáján is szerepel.

Háziállatként a mosómedvék a hetvenes években bemutatott Rascal, a mosómedve című anime hatására lettek népszerűek.

ám sokan megszöktek fogságukból vagy épp a gazdáik engedték őket szabadon, hogy mára már súlyos gondot okozzanak a hatóságoknak.

Az állatok főként a Tokió nyugati, dombos külvárosai környékén tanyáznak és sok gondot okoznak a gazdáknak a vetés megrongálásával – írja a Világgazdaság.

Ráadásul a mosómedvék nem csupán rendkívül szaporák, de gyorsan alkalmazkodnak a szokatlan környezethez is. Jól érzik magukat a vidéki területeken is, ahol a 2022-es költségvetési évben 450 millió jen (több mint 1 milliárd forint) kárt okoztak, főként a gyümölcsökből, zöldségekből és haszonállatokból lakmározva, de érkeztek jelentések arról is, hogy megeszik a veszélyeztetett tokiói szalamandrákat is. A cukinak tartott állatok sokszor kiszabadulnak a nekik állított csapdákból is, tovább nehezítve a hatóságok dolgát.

(Forrás: Világgazdaság, Fotók: Shutterstock)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Radioaktív sügért fogtak Japánban

magyarallatvedo

Japán nem áll le a vadászattal: már automatákból is árulja a bálnahúst

Erik

Medvetámadás volt Japánban, de szerencsére nem halálos kimenetelű

Erik