Image default

Elképesztő taktikával védekezik a poszméh az ázsiai lódarázzsal szemben

Az ázsiai lódarázs hazánkban is megjelent, és főleg a házi méhekre jelent veszélyt, amelyeknek kaptárai svédasztalt jelentenek számára – írja az Agroinform. Azonban fogyaszt más beporzókat is, ami aggodalomra ad okot, hiszen sok vadméh veszélyeztetett világszerte.

Poszméh

A földi poszméhek segítségével számos növényt, például paradicsomot termelnek. És bár nem alkotnak olyan népes családokat, mint a házi méhek, így is kedvelt célpontjai az ázsiai lódarazsaknak.

A kutatók Spanyolországban olyan helyszínekre helyeztek ki poszméhcsaládokat, ahol jelen voltak az ázsiai darázsak is. A lódarázs a gyűjtögetésből hazatérő házi méheket rendszerint a méhkaptár bejárata előtt repkedve várja. A poszméheknél is ugyanezt a stratégiát alkalmazták a lódarazsak, csakhogy sikertelenül!

120 támadás sikertelenül

Ugyanis a poszméh, amikor a lódarázs megtámadta,

egyszerűen a földre zuhant, és így a darázs elveszítette rajta a fogást.

Ázsiai lódarázs

Más esetben pedig méhnek volt ideje a

fullánkját kidugni és bökdösni vele, elűzve ezzel a lódarazsat.

A megfigyelt, több mint 120 támadás esetében egyetlenegy se volt sikeres! Azonban valamiért mégis lassabban gyarapodtak a poszméhcsaládok, és a kutatók egyelőre nem tudják, hogy ennek mi lehet az oka.

Azt feltételezik, hogy jelenlétük korlátozta a poszméhcsaládok sikerességét. A támadásokat elhárító stratégia alighanem sok energiájába kerül a poszméheknek, aminek szerepe lehet a kolóniák lassabb gyarapodásában.

A lódarázs megenné a poszméhet?

Bár csak sikertelen támadásoknak voltak szemtanúi a kutatók a poszméhek dobozainál, ennek ellenére az bizonyos, hogy a lódarázs étrendjében szerepelnek a poszméhek is, így máshol sikeresen vadásznak rájuk.

A lódarázs nektárt is fogyaszt, így ebben közvetlen versenytársa is a méheknek és más beporzóknak, gyűjtögetés közben pedig zaklatja is őket.

Tehát míg a házi méhek nem tudnak kiszabadulni, ha a lódarázs elkapja őket, a poszméhek módszere számos esetben sikeresnek bizonyult.

Agroinform – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megint megtámadtak a kardszárnyú delfinek egy hajót

Erik

Újra vizslára támadt egy sakál, kilőtték

magyarallatvedo

Brutális kutyatámadás: életveszélyesen megsérült egy Borsod megyei 45 éves férfi – VIDEÓVAL

magyarallatvedo