Image default

Fiatal fekete gólya életét mentették meg a Madárkórházban

Fiatal fekete gólya életét mentették meg a Madárkórházban. Mivel fiatal madárról van szó, így ebben az évben még biztosan nem fog költeni, de eredeti élőhelyét már megtalálta. 

A fehér gólyát szinte minden magyar ember ismeri a mesékből és az életből is, hiszen a lakott területek madara – kezdi bejegyzését a Hortobágyi Madárpark. Mint írják, nem véletlen, hogy ilyen sok egyed kerül be hozzánk, mivel „velünk él”, könnyű rátalálni. Van egy „testvére” viszont, a fekete gólya,

ami ritkább és sokkal rejtőzködőbb is, hazai fészkelő állománya mindössze 200-250 párra tehető.

A fekete gólya legkedveltebb élőhelyei a csendes vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányoznak az idős hagyásfák, vagy az egykor legeltetett erdőkből visszamaradt öreg kocsányos tölgyek. Síkvidéken legtipikusabb fészkelőhelyei a fiatal fák sűrűjében megbújó évszázados kocsányos tölgyek.

A Madárkórházba bekerült fiatal példányt március idusán engedték szabadon, előtte kapott egy színes gyűrűt, aminek köszönhetően megtudják különböztetni majd fajtársaitól.

A madarat szabadon engedése után többször is sikerült már megfigyelni elengedési helyétől délre és nyugatra a Hortobágy folyó mentén. Mivel fiatal madárról van szó, így ebben az évben még biztosan nem fog költeni, de eredeti élőhelyét már megtalálta. (A képen Radnai Míra Júlia látható, a gólyát meggyűrűző madarász a Madárkórházban.) – írta a Madárkórház.

Veszélyben a fekete gólyák

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Tavalyi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, hogy veszélyben vannak a fekete gólyák hazánkban. A fekete gólyák tavalyi költése rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Magyarországon 200-250 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását.

(Forrás: Hortobágyi Madárpark)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A Mályi Madármentők által mentett fekete gólyaért kell szorítanunk!

Erik

Páncéltörött mocsári teknőst mentettek a Madárdokiék!

Erik

Egyre több hattyú fagy bele a tavak jegébe, azonnal értesítsük az állatmentőket ha fogságba esett madarat látunk!

Erik