Image default

Sikerült fotót készíteni a világ legrejtőzködőbb állatáról, az északi erszényes vakondról!

Sikerült fotót készíteni a világ legrejtőzködőbb állatáról, az északi erszényes vakondról! Utoljára 8 évvel ezelőtt tudták lencsevégre kapni. 

Az évtizedenként alig néhányszor észlelt északi erszényes vakond (Notoryctes caurinus) egészséges egyedéről készült fényképeket tett közzé Facebook-oldalán a Kanyirninpa Jukurrpa Martu ausztrál őslakos-szervezet – írja a Live Science forrásait idézve a Qubit.

Mint megjegyzik, az Animal Diversity Web leírása szerint az északi erszényes vakond látószervei visszafejlődtek. A tájékozódását orrának bőrkeményedés szerű képleteiben található tapintó- és hőérzékelő receptorok segítik.

Az alig másfél centis aranyszőrű emlősök annyira ritkán látogatnak a felszínre, hogy életmódjuk, viselkedésük, szaporodásbiológiájuk szinte ismeretlen. De a faj ismert élőhelyeinek populációról sem áll rendelkezésre még közelítő becslés sem a tudósok számára.

Utoljára nyolc éve, 2016-ban készültek felvételek az apró erszényesről.

Tavaly a vakond lett hazánkban az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével – közölte a National Geographic.

Apró szeme, bőrredővel lezárható, fülkagyló nélküli fülnyílásai, hosszú, ormányszerű orra és feltűnő mellső ásólábai mind a speciális életmódhoz való alkalmazkodás jegyeit mutatják. A tömött, koromfekete bundájú, hengeres testű kisemlős rövid, három centiméteres farkával együtt is alig hosszabb, mint egy szokványos golyóstoll.

A mozgékony állatkával ritkábban lehet találkozni, mint jelenlétének közvetett bizonyítékaival, a vakondtúrásokkal. Túrásai az akár 100 méternél is hosszabb, elágazó járatrendszeréből összegyűjtött talaj szakaszonként felszínre hozott kupacai.
Skandinávia és egyes mediterrán területek kivételével a vakond egész Európában elterjedt. A mocsaras, köves, szikes területek és az intenzíven művelt szántók kivételével szinte minden élőhelyen megtalálható.

A kertekben megjelenő túrások olykor bosszúságot okozhatnak. De a vakondok nagyon hasznos állatok: fellazítják a talajt és több kártevő rovart elfogyasztanak. A közleményben felidézik, hogy a földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte, akkor még csak „a virágos, veteményes kertek és csemete ültetvényeken” kívüli területeken. A ma már teljes védettséget élvező rovarevő pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint. A természettel való együttélés során meg kell tanulnunk a többi élőlénynek, köztük a vakondoknak is életteret adni, megosztva kertjeinket a hasznos kis állatokkal – hívják fel a figyelmet a közleményben.

(Forrás: Qubit, National Geographic, Fotó: Tiszai József, Getty Images, Auscape International Pty Ltd via Alamy, Kanyirninpa Jukurrpa)

Magyar Állatvédelem