Image default

Halászok és halőrök közösen mentették a halakat a kiszáradó tiszai Kenderáztatóból

Halászok és halőrök közösen mentették a halakat a kiszáradó tiszai Kenderáztatóból. A két halmentő akció során összesen 700 kiló halat sikerült kimenekíteni és a folyóba visszatelepíteni.

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) közösségi oldalán számolt be, hogy ismét halakat kellett menteniük. A Tisza árterében hosszan elnyúló, az úgynevezett Kenderáztató-tóból igyekeztek biztonságos közegbe helyezni az uszonyosokat. A tó folyamatos kiszáradása során ugyanis az egyre apadó vízben mind kevésbé találják meg életfeltételeiket – írja a Halazin. 

Mint írják, a napokban ismét halmentő akciót tartottak, ahol megbízott halászok vetették ki a hálót a sekély tóba, és a halőrök segítségével begyűjtött pikkelyesekettartályokba helyezve átszállították az élő Tiszához és a sója pályánál szabadon eresztették őket – közölte a szoljon.hu. 

A két halmentő akció során összesen 700 kiló halat sikerült kimenekíteni és a folyóba visszatelepíteni.

Ezúttal is akadtak a hálóba megtermett pontyok, nagy mennyiségben keszegek, valamint különböző méretű csukák a termetes példányoktól az apróbbakig.

A Duna gödrökből és mentenek folyamatosan

Folyamatosan mentik a Duna kiszáradó gödreiben rekedt halakat a FŐHÉSZ halőrei. A kritikusan alacsony dunai vízállás miatt számos helyen rekedtek meg a halak – írta meg nemrég a Halazin.

Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének halőrei soha sem tétlenkednek! Nemrég a horgászati szabályok betartásának ellenőrzése mellett halakat is menteniük kell.

Mint ahogyan közösségi oldalukon írt bejegyzésükben is kiemelik, a halőreik az elmúlt hetekben is járták a kiszáradó területeket a Duna mentén, és hordták vissza a csapdába esett halakat a folyóba.

A megmenekült halak között voltak pontyok, compók, jász- és bagolykeszegek, küszök szép számmal – írta a FŐHÉSZ.

Csapadékszegény időszakban a kubikgödrökben is megrekednek halak

A kubikgödrök nagyobb folyóink hullámtereiben található, nagy kiterjedésű egykori anyagnyerőhelyek. Ezek azok a területek, ahonnan annak idején a kubikosok töltésépítéskor kitermelték a földet. Ilyen kubikok főleg a Tisza teljes magyarországi szakaszán megtalálhatók – írtuk meg nyáron.

A kubikgödrökben azonban a nagy hőségben, vagy csapadékszegény időszakban gyorsan csökken a vízszint, ezzel párhuzamosan pedig a benne lévő oxigén mennyisége is visszaesik. Ennek következtében a halak fulladozni, majd pusztulni kezdenek, ha nem kapnak időben segítséget.

(Forrás és képek: Halazin/ Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ), FŐHÉSZ)
Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A rendőröknél a pont, a tolvajnál volt a ponty

Viki

Tíz tonna haltetemet halásztak ki Lengyelországban az Odera folyóból

Marci

A Tisza-völgy Csernobilja – 21 éve történt a cianidszennyezés

magyarallatvedo