Image default

Egyre jobban van Csellengő, a mentett macskabagoly fióka!

Egyre jobban van Csellengő, a mentett macskabagoly fióka! Az apróságot pár napja mentették meg a Mályi Madármentők.

“Végre összeszedte magát Csellengő és már kezd egészen bagoly formája lenni. Jó az étvágya, nagyon kíváncsi kismadár, sokat hízott és most már a lába se fáj. Ha felnő természetesen szabad lesz, de addig még nőni és tollasodni kéne egy kicsit” – tette meg helyzetjelentését Csellengő állapotáról a Madármentő Állomás közösségi oldalán. 

Nemrégen számolt be híroldalunk is, hogy tündéri macskabagoly életét mentették meg a Mályi Madármentők! A pihe-puha kis apróságnak a Csellengő nevet adták.

Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue közösségi oldalán számolt be a különleges madár mentésének részleteiről. 

Mint írták, néhány napja éjszaka érkezett a hívás a rendőrségtől, hogy Rudabányán egy kis bagoly várja a segítséget. Összekapcsolták őket a bejelentővel, aki arról adott tájékoztatást, hogy

AZ ÚT KÖZEPÉN TALÁLT EGY BAGOLY FIÓKÁT ÉS MÁR MAJDNEM ELGÁZOLTÁK SZEGÉNYKÉT.

Megjegyzik, hogy a bejelentés előtt 2 nappal is érkezett egy hívás, feltehetően ugyanezt a fiókát találták meg 500 méterrel odébb. Akkor azt kérték a megtalálótól, hogy tegye fel a legközelebbi fára. Így is történt, de valahogy csak sikerült elkeveredni a szüleitől, hiszen ismét megtalálták egy lehetetlen helyen. A Mályi Madármentők még éjszaka elmentek a kis bagolyért és átvették a megtalálótól. Kissé elgyötört és soványka volt, de – mint írták -az étvággyal nem volt gond szerencsére. Felnevelése után természetesen szabadon távozhat majd. A Csellengő nevet kapta – árulták el bejegyzésükben.

Ha támogatni kívánja a mentési munkákat, és a kis betegek gyógyulását és életmentését, akkor ezt adója 1%-ával Ön is megteheti.
Mályi Természetvédelmi Egyesület
Adószám: 18408623-1-05

Macskabagoly fióka mentésével kezdődött a március a Sóstó Vadvédelmi Központban is!

A fióka egészséges, ahogy felcseperedik visszaengedik a természetbe – számolt be híroldalunk a sikeres akcióról néhány hete.

A idei fiókaszezon kezdetét vette egy vértesi macskabagoly (Strix aluco) fióka beérkezésével. Az enyhe február miatt korábban megindult a baglyok költése – írja a Sóstó Vadvédelmi KözpontFacebook bejegyzésében. A bekerült fióka egészséges, amint a tollazata kifejlődik fokozatosan repatriálják (visszaszokatják a természetbe). A macskabaglyokat speciális költőládák kihelyezésével segítik a szakemberek országszerte, ilyen eszköz segítségével helyezik majd vissza őt is a vadonba – említették meg.

 

Felhívják a figyelmet, hogy a macskabaglyok legtöbbször természetes faodvakban és hasadékokban fészkelnek, miattuk is létfontosságú a többkorú, természetközeli erdőrészek békén hagyása és megtartása. Az odvas fákat kivágáskor minden esetbe ellenőrizni kellene, mert rengeteg élet veszhet oda. A kis macskabagoly családjának fészke is így szűnt meg. Természetesen olyan helyen, ahol egy korhadó, odvas fa balesetveszélyt okozhat, szakember jóváhagyása után szükségessé válhat a kiemelés.

Azonban megfelelő körültekintéssel sok életet menthetünk meg és feleslegesen nem pazaroljuk a drága energiát sem – jegyzik meg. Az erdőkben az ilyen fákat nem szabad kitermelés alá vonni, mert ha majd egyszer magától kidől, akkor holtfaként fogja a biológiai sokféleséget fenntartani. Semmiféle gazdasági haszna nincs, egyenesen gazdaságtalan. Jó volna már tenni egy lépést ebbe az irányba is. Ismerjük fel a saját felelősségünket, mert a homogén, szabályos szerkezetű, egykorú faültetvény sosem lesz erdő. Pedig az akar lenni – hangsúlyozták.

(Forrás: Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ilyen tündériek lettek a bekecsi mentett tojásokból kikelt gólyafiókák!

Erik

A fél város összefogott, hogy megmentsék a súlyosan sérült baglyot Tiszaújvárosban

magyarallatvedo

A Mályi Madármentő Állomás munkatársai küzdenek a legyengült mókuska életéért

Marci