Image default

Kétszer megkerülte a Földet a rekorder kakukk

Több mint 92.600 kilométert repült egy kakukk, ezzel az Angliában meggyűrűzött madár új rekordot állított be.

A PJ nevű madár ötödször tette meg vándorútját Afrika és Anglia között, mióta 2016 júniusában a suffolki King’s Forestben műholdas jeladót erősítettek rá. Több mint 92 600 kilométert repült, mióta követik a mozgását. Ez az első szárnyas, amelyik a brit ornitológusok szervezete (BTO) projektjének 2011-es indulása óta elérte ezt a távot.

Rekordtávolságok

PJ tízszer repült el a Szahara, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött – közölte a BTO. A kakukk egyéves volt, amikor a jeladót megkapta, idén nyáron tölti be a hatot, ezzel megközelíti a meggyűrűzött kakukkok angliai korrekordját, ami hat év és 11 hónap. A csúcstartó madár 1983-ban pusztult el. A projekt vezető tudósa, Chris Hewson elmondta, izgalommal várták haza PJ-t idén is

„Elbűvölő és szokatlan ez a madár. A társai általában vagy Spanyolország, vagy Olaszország felé vándorolnak Afrikába, minden évben azonos útvonalon. PJ azonban ebben az öt évben mindkettőt használta, plusz egy harmadikat is: tavaly ősszel Spanyolországban és Olaszországban is megállt.”

A kutató szerint rugalmassága segíthette a túlélést, így tudta kikerülni egy-egy útvonal kedvezőtlen körülményeit.

A BTO portálján szinte valós időben követhető a kakukkvándorlás.

A kakukk nyáron az Egyesült Királyságban lakik, ahol a nőstények tojásaikat más fajok fészkeibe csempészik, arra késztetve a fészek gazdáját, hogy költsék ki a kakukktojást és neveljék fel a fiókát. A jeladós projekt azért indult, hogy megfejtsék, mi állhat az állomány csökkenésének hátterében. Idén nyáron 12 újabb madarat látnak el jeladóval. Az Egyesült Királyságban tojást költő kakukkok száma több mint kétharmadával, Angliában majdnem háromnegyedével csökkent az elmúlt 23 évben a BTO szerint.

Rekorderek

Ősszel egy kis goda repült 12 ezer kilométert egyhuzamban 11 nap alatt, de nem csak ő döntöget rekordokat. Tavaly májusban egy rekorder kakukkról adtunk hírt, amely 16 országot repült át, Afrika déli vidékéről, 12 ezer kilométeres utat megtéve Mongóliáig. Ugyanígy rekorder a matuzsálemi korú alligátor és a 24 éves koala is.

Forrás: Greenfo, fotó: getty images

KAPCSOLÓDÓ

Túzokok telelését segítik a nemzeti park munkatársai

magyarallatvedo

Megmenekült a Kistokajon jégbe fagyott két hattyú – VIDEÓ

Marci

A 4 éve röpképtelen gólya és a minden évben visszatérő párja 5 fiókát nevel a dömsödi kertben

magyarallatvedo