Image default

Korlátoznák a macskatartást Ausztráliában, mert évente 2 milliárd állattal végeznek a cicák

Korlátoznák a macskatartást Ausztráliában, mert évente 2 milliárd állattal végeznek a cicák – közölte a sokkoló adatokat az Instylemen

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy nemcsak az elvadult macskák, hanem a házi cicák is folyton vadásznak.

 “Becslések szerint Ausztráliában mintegy 8,1 millió macska él”

Ez a szám azt jelenti, hogy csaknem minden harmadik emberre jut egy cica. Ez önmagában nem lenne nagy baj, ahogy az sem feltétlenül, hogy az egyedek egy része elvadult, és nem házi kedvencként tartják, hanem kóborló életmódot él.

A nagyobb gond viszont az, hogy ez a bő nyolcmillió macska évente mintegy kétmilliárd másik élőlénnyel végez. Vagyis gyakorlatilag mindent levadásznak a cicák, ami csak mozog – írják.

47 emlősfaj veszélyeztetett a macskatámadások miatt

A szakemberek szerint mintegy 57 különböző faj érintett, ezeket fenyegetik leginkább a macskatámadások, közülük 47 emlősállat. Persze nemcsak az elvadult macskák vadásznak, hanem azok a házi cicák is, amelyeket nem őriznek a nap huszonnégy órájában bezárva. A helyi környezetvédelmi (valamint klímaváltozási, energia- és vízügyi) minisztérium úgy véli, ezek az állatok jelentős fenyegetést jelentenek az élővilágra, valamint a biodiverzitásra nézve.

 

A kormány mérlegeli akár a macska kijárási tilalom bevezetését is

Bár az elvadult macskák kordában tartására jelenleg is vannak érvényben intézkedések, például altatással is igyekeznek visszaszorítani a populációt, most újabb javaslatok születtek, amelyek immár az állatok házi kedvencként tartását is érintik. Mérlegelik a cicák számára kijárási tilalom bevezetését, sőt akár azt is korlátozhatják, hogy egy-egy háztartásban hány egyedet lehessen tartani.

Az efféle szabályozás egyáltalán nem újdonság Ausztráliában, több helyi önkormányzat már korábban is rendelt el hasonlókat. Ha a kormány mostani javaslatát elfogadják, azzal inkább csak egységesítenék a helyzetet, immár az egész országra kiterjesztenék az előírásokat. A lépések társadalmi támogatottsága igen kedvező, még a macskatartók többsége is egyetért azok szükségességével.

(Forrás: Instylemen,  Fotó: David Selbert.pexels.com/MUSICFOX FX/UNSPLASH)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A szájában cipelte be kölykét a kórházba egy macska, hogy ott meggyógyítsák

magyarallatvedo

Kiemelt támogatást és kitüntetést kaptak a kaposvári állatvédők lenyűgöző munkájukért

Marci

Macska szájából mentették ki a kuvikot a Kiskunságban – VIDEÓ

Marci